© belga

Op koopjesjacht? Enkele nuttige tips

De wintersolden starten op 3 januari met kortingen vanaf 30 procent, blijkt uit cijfers van Mode Unie, de federatie voor de zelfstandig modedetailhandel en ondernemersorganisaties Unizo en NSZ. Wie van plan is de koopjesdrukte te trotseren, kan enkele nuttige tips misschien wel gebruiken...

Toegegeven, het is wat op de valreep, maar prospectie is uiterst nuttig. Het geeft u de mogelijkheid het aanbod op te meten en in kaart te brengen welke winkels een ommetje waard zijn. Als u al gekozen en gepast hebt op een rustig moment, bespaart u ellebogengevechten en letterlijke kleerscheuren wanneer de echte jacht is geopend.

Enkele tips

  • Kijk eens naar je garderobe

Vooraf een blik werpen op de inhoud van uw kleerkast is eveneens niet overbodig. Het helpt om de lacunes in uw garderobe op te sporen, levert soms nieuwe ontdekkingen op, laat oude liefdes weer opflakkeren en vooral... vermijdt dat uw aankopen verdacht veel lijken op datgene wat al in de kast hangt.

  • Kiest voor tijdloos

Wie op zeker wil spelen, kiest voor tijdloos: een zwarte jurk, een witte blouse, jeans of een lederen jasje: het zijn blijvers doorheen de seizoenen en die kan u dus net zo goed tijdens de soldenperiode aanschaffen.

  • Volg de trends

Maar het is toch altijd leuk een trendy item op de kop te tikken, en nog leuker wanneer dat langer dan één seizoen meegaat. Gelukkig zijn de zomertrends voor 2023 al bekend. Roodtinten of goud, doorschijnende stoffen en full denim-looks zijn nog lang niet ‘uit’.

  • Koop online

Heeft u echt geen zin om u een weg te banen door de volgestroomde winkelstraten? Dan zijn er altijd nog de online winkels om gezellig en relaxed vanuit uw luie stoel het ultieme koopje na te jagen.

Ga eens boven uw stand

Vallen Hermès of Armani buiten uw financiële actieradius? De solden zijn het moment bij uitstek om een keer een winkel binnen te stappen die doorgaans boven uw budget ligt of te chic oogt om er zomaar te gaan rondneuzen. Sommige luxemerken geven weliswaar nooit korting, andere slechts 20 procent, maar bij de meeste kan u toch interessante zaken doen. Sommige luxe merken bijvoorbeeld bieden op het einde van de solden tot 70 procent. Algemeen geldt trouwens dat hoe langer u geduld oefent, hoe meer korting u krijgt. Al zijn de leukste stukken er dan natuurlijk wel uit.

Nog veel stock maar...

Ruim 80 procent van de handelaren start met een korting van 30 procent. Bij 20 procent van de winkeliers zal dat meteen een korting van 50 procent zijn. Dat komt omdat de meerderheid van de handelaars nog veel stock heeft liggen.

Hoewel de eindejaarsverkoop en de winterprik de slechte start van het winterseizoen deels goedmaakten, schatten de zelfstandige modehandelaren de wintersolden gematigd in. De handelaren zijn pessimistischer. Zo zegt een op de vijf handelaren te vrezen voor een daling van de omzet van minstens 20 procent in vergelijking met de wintersolden van vorig jaar. De ondernemersorganisatie NSZ verwijst naar de energiecrisis als oorzaak.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content