© Reuters

Queen-spotting in Windsor

De queen viert vandaag haar 90ste verjaardag op het kasteel van Windsor. Plus Magazine was in Windsor, vandaag helemaal in de ban van de royale verjaardag.

Wanneer we Windsor Castle naderen is de ‘State Flag’ gehesen. Het is vandaag een extra grote, van wel 35 meter lang, legt gids Julia White uit. Want de queen is op het kasteel. Het is haar favoriete residentie. Ze is hier nagenoeg elk weekend. Vanavond vindt hier het diner plaats voor haar negentigste verjaardag. Haar zoon Charles is gastheer.

De straten rondom het kasteel staan om half tien al vol met samengedromde mensen, steevast wapperend met Britse vlaggetjes, bloemen in de hand of kronen op het hoofd O, velen hebben hier vannacht gekampeerd, of kwamen al om 3 of 4 u vanochtend aan om de koningin straks te kunnen feliciteren, legt Julia uit. Want de koningin zal op haar verjaardag het volk begroeten. Verbazingwekkend genoeg is Windsor Castle, dat voor een groot deel opengesteld is voor het publiek, ’s ochtends nog te bezoeken. Tegen 11 uur moet iedereen naar buiten. We nemen een strategische positie achter de dranghekken in om een glimp te kunnen opvangen van de queen, fototoestel en smartphone in de aanslag. De straten zijn nu helemaal volgelopen, veiligheidsmensen en gezagsdragers zichtbaar nerveus.

Even voor twaalf is het dan zover. De Bentley met koningin Elizabeth en echtgenoot prins Philip rijdt de lange oprijlaan van Windsor uit. De queen draagt altijd felle kleuren omdat ze klein is van gestalte en moet opvallen in het publiek. De kleur van haar outfits vormt zelfs het voorwerp van weddenschappen. Zelf had ik gegokt op helblauw. Het is groen. En dan gaat het razendsnel. We kunnen nog net zien hoe ze uitstapt en de burgemeester van Windsor begroet. Dan verdwijnt ze visueel zowat tussen de bodyguards om de menigte begroeten. Even verderop stapt ze weer in de wagen -ze is tenslotte negentig- en maakt een trage rit langs het parcours zodat iedereen haar goed kan zien. Ze wuift met witte gehandschoende handen. Wij nemen nieuwe strategische plekken in, zodat we haar nog een keer kunnen zien. Ze rijdt naar de Guild Hall, waar ze zal lunchen met andere negentigjarigen. Benieuwd wat het onderwerp van conversatie zal zijn.

Lees alles over de Royal Tour in Londen, Windsor en Norfolk in het juni-nummer van Plus Magazine.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content