Senioren drummen voor beter pensioen onder Brusselse pensioentoren

Een beter en een hoger pensioen. Dat is de eis waar ouderenbeweging Okra vandaag letterlijk meer weerklank heeft willen aan geven. Met potten, pannen, drumstokken én oordopjes in de aanslag daagden zo’n 500 Okra-leden op het Brusselse Victor Hortaplein op.

Bedoeling was om van zich te laten horen “tot op de bureaus van alle Elio’s”. “De reden waarom we nu actie voeren, is omdat de onderhandelingen nog altijd bezig zijn. Met een groep overtuigden willen we een eerste signaal geven aan het beleid. Het pensioendossier zou bovenop de onderhandelingstafel moeten liggen”, zegt Willy Peirens, voorzitter van de seniorenbeweging van de christelijke arbeidersbeweging.

Vooreerst eist Okra een hoger pensioen via een versterking van de eerste pijler. “Ons wettelijk pensioen is een van de laagste van Europa. Een op de vier 65-plussers in België leeft onder de armoedegrens. Een schande”, benadrukt Peirens. Het huidige minimumpensioen bedraagt voor een alleenstaande netto 1.066 euro. Dat moet volgens de beweging omhoog met 150 euro per maand, tot 1.200 euro, gelijkwaardig aan het minimumloon voor een volledige loopbaan in de werknemersregeling.

Daarnaast vraagt Okra samen met haar Franstalige tegenhanger UCP een jaarlijkse structurele en automatische aanpassing van de pensioenen aan de loonevolutie. Het welvaartsmechanisme van het Generatiepact maakt die koppeling tot nog toe onvoldoende, zeggen ze. Ook moet er een inhaalbeweging komen van de pensioenen aan de welvaart, zeker voor de oudste.

Tot slot moeten ouderen meer betrokken worden in het pensioendebat, bij uitstek via de federale Ouderenadviesraad, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content