© iStock

Vaccinatie tegen hondsdolheid niet meer verplicht

Een vaccinatie tegen hondsdolheid is vanaf volgende maand niet meer verplicht in ons land. Dat kondigt minister van Landbouw Willy Borsus aan. Die inenting was in ons land nog verplicht voor honden ten zuiden van Samber en Maas en op camping. Sinds 2001 is België echter officieel vrij van hondsdolheid.

Hondsdolheid of rabiës is een ziekte die wordt overgedragen via het speeksel van een besmet dier en kan verschillende zoogdieren en de mens treffen. Voor de mens is de ziekte vrijwel altijd dodelijk van zodra de symptomen zichtbaar worden. Sinds 1967 was vaccinatie tegen hondsdolheid verplicht. Toen was de ziekte endemisch in onze regio, met name bij vossen, en vormde ze een reëel gevaar voor de mensen en gedomesticeerde zoogdieren.

Na advies van het Wetenschappelijk Comité van het federaal voedselagentschap FAVV en op voorstel van de FOD Volksgezondheid, schaft minister Borsus de verplichting nu af. Wel benadrukt hij dat honden, katten en fretten die met hun baasje naar het buitenland reizen of vanuit het buitenland toekomen, altijd vooraf een vaccinatie tegen hondsdolheid moeten krijgen. In sommige Europese landen en buiten Europa is de ziekte immers nog steeds aanwezig. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content