© Getty Images/iStockphoto

Verplichte sterilisatie van huiskatten in Brussel vanaf 2018

Huiskatten zullen vanaf 2018 in Brussel verplicht gesteriliseerd worden. Het besluit van staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets werd donderdag goedgekeurd door de Brusselse regering. De maatregel is het sluitstuk van een meerjarenplan rond katten in Brussel en moet de kattenpopulatie op termijn drastisch doen krimpen.

De kattensterilisatie is van toepassing op alle katten in het Brussels gewest, behalve katten van professionele of occasionele kwekers. Alle huiskatten die voor 1 januari 2018 geboren worden, moeten gesteriliseerd worden voor 1 juli 2018. Alle na 1 januari 2018 geboren katten moeten verplicht gesteriliseerd worden voor ze 6 maanden oud zijn. Volwassen katten die naar Brussel verhuizen moeten gesteriliseerd worden binnen de 30 dagen.

Naast een krimpende kattenpopulatie, moet de maatregel ook bijdragen aan een vermindering van het aantal gevallen van katteneuthanasie. Elk jaar worden zo’n 900 katten geëuthanaseerd wegens plaatsgebrek in de opvangcentra.

“Een gesteriliseerde kat leeft langer, wordt minder snel ziek en is ook minder agressief”, stelt Brussels Staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets. “Zo’n kattin zal’s nachts minder actief zijn en minder vechten met andere katten. Daardoor neemt nachtelijke overlast door kattenlawaai af en lopen de katten minder verwondingen op.”

Na sterilisatie krijgt eigenaar van de kat een sterilisatiebewijs en worden alle katten geregistreerd en opgenomen in een kattendatabank. Wie de verplichte sterilisatie niet naleeft, kan een administratieve sanctie en boete krijgen.

Partner Content