Verstandiger kopen, minder betalen

In de komende maanden volgen er nog prijsstijgingen. Maar er zijn in het voorbije jaar ook flink wat producten voordeliger geworden. Om nog te besparen zonder aan basiscomfort in te boeten, moeten we slim zijn en keuzes maken!

Inhoud:

Wat is in de loop van 2007 aanzienlijk duurder geworden? Daarover doen vele verhalen de ronde, maar deze berekeningen van de federale overheidsdienst Economie lijken toch betrouwbaar:

  • Algemene stijging van de levensduurte (inflatie): +2,94 %
  • Voeding (gemiddeld): +7,18 %
  • Brood: +7 %
  • Bloem, rijst en pasta: +13 %
  • Melk: +12 %
  • Bakmargarine: +10 %
  • Uien: +89 %
  • Prei: +69 %
  • Eieren: +13 %
  • Aardappelen: +53 %
  • Diepgevroren visgerechten: +20 %
  • Huisbrandolie: +27 %
  • Aardgas: +17 %
  • Elektriciteit: +3 %
  • Diesel: +23 %
  • Loodvrije benzine 98: +15,7 %
  • Huisbezoek dokter (stijging sinds 2004): +20 %

Komt er beterschap in 2008?

Helaas niet. Zelfs als de landbouw in West-Europa in 2008 superoogsten zou kennen, zullen de prijzen van de grondstoffen van onze voeding waarschijnlijk niet of nauwelijks dalen. De vraag naar graan en dierlijke eiwitten (vlees, melk, zuivelproducten) in de nieuwe economische supermachten China, Brazilië en India blijft immers stijgen.

Energie wordt nooit meer voordelig. Met honderdduizenden zullen we de echte schok pas in januari of februari krijgen wanneer onze jaarlijkse gas- en elektriciteitsafrekening in de bus valt. En vanaf 1 januari rekenen de netbeheerders van de gas- en elektriciteitsleidingen minimaal 8% méér aan.

2008 brengt ook duurdere chocolade (+ 10%), een duurder pintje (+ 3%), duurder openbaar vervoer (? 1,70 i.p.v. ? 1,50 voor een buskaartje bij de MIVB) en hogere bankkosten. De prijs van de Easy Packformule van Fortis bijvoorbeeld stijgt van ? 27,60 naar ? 37,20 per jaar, die van de meest gebruikte formule bij Dexia (vroeger Select, nu Blue) van ? 22,20 naar ? 28 per jaar.

Terug naar begin

Bellen goedkoper dan een croissant

En toch moeten we al die prijsstijgingen relativeren. Voedingsproducten hebben nog slechts een aandeel van 12% in onze gezinsuitgaven en van 20% in de index. Voor producten als brandstof, sigaretten, chocolade, busritten en bioscooptickets blijft België voordeliger dan de buurlanden. En dan hebben we het nog niet over de spectaculaire prijsdalingen voor heel wat elektronische producten:

  • Een gps voor de Benelux: -21 %
  • Een iPod: -23 %
  • Een mp3-speler: -35 %
  • Een lcd-flatscreentelevisie: -20 %
  • Een plasma-flatscreentelevisie: -25 %
  • Een klein digitaal fototoestel: -22 %
  • Een dvd-recorder: -7 %
  • Een digitale reflexcamera: -19 %
  • Een pc (gemiddeld): -17 %
  • Een laptop (gemiddeld): -30 %
  • Andere prijsdalingen in 2007:
  • Mobiel bellen binnenland: -11 %
  • Mobiel bellen buitenland
  • (roaming) -60 %
  • Vliegtuigtickets (sinds 2004): -25 %

Toegegeven: dit alles behoort niet tot de levensnoodzakelijke basisproducten. Maar als u al lange tijd droomde van een flatscreen of een gps, lijkt de aankoopprijs nu toch haalbaar te worden. “Als het zo doorgaat, wordt drie uur bellen met je gsm goedkoper dan een croissant kopen”, schreef een columnist.

Zal de prijs voor consumentenelektronica verder blijven dalen? Waarschijnlijk wel, maar misschien niet zo spectaculair als in 2007. Bovendien moeten we opletten voor té voordelige producten. Zo mogen we in 2008 een soort van witte gps-toestellen verwachten. Ze zijn voordelig, maar bevatten geen batterijlader en geen adapter voor de auto. En de handleiding is alleen te vinden op het internet. Uitkijken, dus.

Terug naar begin

Zo kunt u nóg besparen!

“Waarop kan een mens vandaag nog besparen?”, zucht lezer Raymond Veugelen op onze website. “Ik denk dat ik echt op de bodem zit. Moet ik soms om 20 uur gaan slapen om licht en verwarming uit te sparen?”

Dat bodemgevoel leeft bij vele mensen: we hebben al op zoveel beknibbeld! Toch zijn er nog mogelijkheden. Soms kunnen ze uw leven zelfs een leuke wending geven.

Een couturejurk voor weinig geld? Sommige goedkope winkelketens nodigen geregeld beroemde ontwerpers uit om een speciale collectie voor hen te tekenen. Het bekendste voorbeeld is H&M dat uitpakte met ontwerpen van Karl Lagerfeld, Stella McCartney, Madonna en Victor & Rolf.

Herontdek de bibliotheek: niet alleen voor de huur van boeken, cd’s en dvd’s, maar ook om gratis kranten te lezen of (bijna) gratis te internetten. In vele bibliotheken mogen volwassenen zelfs tien uur per week gratis surfen.

Komt u zeer goed overeen met uw kinderen, buren of vrienden? Start dan samen een moestuin, deel de kosten én de lasten maar vooral: de opbrengst.

Al eens nagegaan hoeveel voorverpakte voeding u koopt? Die is altijd duurder. Probeer voortaan zoveel mogelijk groenten, fruit, kaas, vlees, vleeswaren en vis los te kopen.

Waarom start u zelf niet met een wijkcomité om gezamenlijk stookolie aan te kopen? In Neerpelt, Evergem, Dour, Pecq, Ternat, Leopoldsburg en Rochefort hebben lokale verenigingen het initiatief genomen. In Jurbise en Brugelette ging de actie zelfs uit van het OCMW. Besparing bij aankoop van 1000 liter: ongeveer ? 38.

Ga eens na wat u kunt besparen in uw verzekeringen : is er geen dubbel gebruik, bijvoorbeeld met wat al gedekt wordt door uw ziekenfonds?

Nog steeds laten veel mensen hun televisietoestel, dvd-speler, wasmachine of oven op standby (waaklampje) staan. Als u ze helemaal uitschakelt, kunt u tot ? 90 per jaar besparen, vooral bij toestellen die opladen (telefoon), met een afstandsbediening werken, een elektronisch klokje bevatten of programmeerbaar zijn.

Profiteer van een uitstap naar onze buurlanden om producten te kopen die daar voordeliger zijn. In Nederland: kleding (jeans!), dvd’s, camcorders, inktpatronen, multifunctionele printers, aftershave, gps en elektrische apparatuur (magnetrons, scheerapparaten). In Frankrijk: water in flessen, wijn, speelgoed, fototoestellen, cd’s, camcorders, multifunctionele printers, tweedehandse elektronica en hifi. In Luxemburg ligt het algemene prijsniveau volgens Test-Aankoop 5% lager dan in België, in Aken 4%.

Vakantie? Meestal kiezen we eerst een bestemming en dan zoeken we naar voordelige formules. Doe het eens omgekeerd. Kijk eerst waar de promoties zijn. Vooral buiten de schoolvakanties en in midweeks kunt u voordelige aanbiedingen vinden.

Wist u trouwens dat er nu al twaalf lagekostenmaatschappijen vanuit België vliegen? Vanuit Zaventem: airBaltic, Blue1, BMI, easyJet, SkyEurope, Vueling en de b.lightformule van Brussels Airlines. Vanuit Charleroi: Ryanair, Blue Air, Jet4you, On Air en Wizz Air. Neem de tijd om uit te zoeken naar welke bestemmingen ze vliegen.

Terug naar begin

Met dank aan het internet

Aan het internet kunt u niet langer voorbij. Het wordt tijd om uw schrik voor aankopen via het web opzij te schuiven. In België zijn er nu massa’s bonafide winkels (of fabrikanten) die alleen on line verkopen: van wijn over kleding en fietsen tot spullen voor huisdieren. Ze hebben minder kosten en zijn daarom vaak een kwart voordeliger.

Uit een onderzoek van Troc International blijkt dat 27% van de Belgen boeken, platen en dvd’s tweedehands koopt. 16% koopt nooit een nieuwe computer maar altijd tweedehands. Neem dus voldoende tijd om rond te surfen op sites als www.ebay.be of www.kapaza.be. U vindt er honderden aanbiedingen van particulieren die tweedehandse of zelfs ongebruikte spullen (foute cadeaus!) verkopen voor een zachte prijs (ook antiek). Zelf kunt u ook nog iets verdienen door zaken te koop aan te bieden.

Elke cent telt! In november bleek uit een onderzoek dat er eigenlijk niets mis is met de brandstof van goedkopere pompen. Welk benzinzestation het voordeligst is komt u te weten op de site www.voordeligtanken.be.

Een laatste internettip. OIVO, de koepelorganisatie van verbruikersorganisaties, startte vorige maand opnieuw met haar interessante website www.verdien1000euro.be. Daarop vindt u vooral de bekende besparingstips zoals Gebruik spaarlampen en Neem een douche in plaats van een bad. Interessant is echter de test Bereken je besparing. Als u die doet, leert u welke tips u nog niet toepast en hoeveel uw besparing zou bedragen als u het wel deed. Verrassend leerrijk!

Terug naar begin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content