Voor u getest: taart uit een doosje

Een doos vol doosjes kregen we toegestuurd door Dr. Oetker: het blijken de allernieuwste producten van de Dr.: bereidingen voor kaastaart, biscuit, chocoladetaart, crème anglaise, boter- en banketbakkersroom. Over naar fervente amateurbakkers die testen of de doosjes het échte werk evenaren!

De doosjes worden door nichtje Nona en haar oma met wantrouwen onthaald. Aan enthousiaste taartenbakkers vragen om taart te maken op basis van pakjes en zakjes, dat is zoiets als een verdienstelijke kunstschilder verzoeken om een kleurplaat in te kleuren. Maar voor hun tante/dochter willen ze het toch overwegen en op een regenachtige zondagmiddag komt het ervan en staan er in no time drie taarten te wachten op kritische commentaar van bakkers én proevers.

Kinderspel...

“Geweldig om met kinderen te doen, want het is makkelijk, snel en het resultaat is mooi”, vindt Nona, die met haar twaalf jaar en gevorderde bakkerskunsten niet meer onder de noemer kind wil vallen. Oma beaamt en geeft nog meer positieve feedback: “de boterroom is luchtiger dan de mijne. Of echte boterroomliefhebbers hem zullen waarderen, betwijfel ik, maar ik vind hem in elk geval lekkerder. En de banketbakkersroom is lekker, maar vooral veel makkelijker te maken dan op de nogal omslachtige klassieke manier. Bij die uit het doosje komt er zelfs geen fornuis aan te pas, hij moet enkel rusten in de koelkast.”

Voor u getest: taart uit een doosje

Voor de kaastaart moet je wel een heleboel ingrediënten bij kopen: platte kaas, room en boter. De handleiding is ook het minst duidelijk, omdat de instructies niet in het Nederlands zijn. Een kinderziekte die nog verholpen moet worden? Maar de zanddeeg is supermakkelijk te bereiden en de vulling is zo klaar. De kaastaart valt bij alle proevers het meest in de smaak en is zo snel op dat de mama van Nona lachend moet vaststellen dat ze geen tijd kreeg om ervan te proeven.
Ook de biscuit valt mee: luchtig en een pak minder omslachtig dan het recept van oma, waavoor een bain marie en lààààng kloppen vereist is. Met de boterroom – waarover de meningen verdeeld zijn – erop een feestelijke taart.
Hoewel gecompenseerd door de crème anglaise, valt de chocoladetaart wat te droog uit. Dat ze minder zwaar is dan doorsnee chocoladetaart, vinden de chocoladeliefhebbers geen argument: er zit te weinig chocoladesmaak aan.
De banketbakkersroom wordt algemeen geroemd: “even goed als die van de bakker!”

Voor u getest: taart uit een doosje

Voor de proevers is het allemaal best: lekkere taart en daarmee uit. De bakkers vonden het leuk voor een keertje, maar op de banketbakkersroom na, kiezen ze toch voor hun oude, meer bewerkelijke recepten. Wat de proevers doet hopen dat ze die nu met hernieuwd enthousiasme gaan toepassen: “dan kunnen we nog eens komen proeven!”

Partner Content