© Getty Images/iStockphoto

Wasbeer komt terug voor in het wild in Vlaanderen

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de wasbeer zich ook in Vlaanderen in het wild voortplant. Dat blijkt uit autopsiegegevens van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO).

Vorig jaar werden in Vlaanderen vijf dode wasberen ingezameld: vier in Vlaams-Brabent en één in de provincie Antwerpen. Het dier uit Antwerpen was een jong vrouwtje van ongeveer vijf maanden oud en in goede conditie. De inhoud van haar maag kwam overeen met wat een wild exemplaar bijeenscharrelt. “De kans is dus reëel dat het om een lokaal in het wild geboren dier betreft”, zegt onderzoeker Koen Van Den Berge (INBO). Van de twee wasberen die in de provincie Vlaams-Brabant aangetroffen werden, bleek één vrouwtje in 2014 jongen gehad te hebben, zo werd gezien na onderzoek van de voortplantingsorganen. Een tweede vrouwtje had op het moment van de vangst twee jongen die nog werden gezoogd.

“Het is niet ondenkbaar dat mensen nog wasberen in gevangenschap kweken, waardoor per definitie niet uitgesloten wordt dat het om ontsnapte dieren zou gaan”, houdt wetenschapper Van Den Berge een slag om de arm. “Maar de frequentie van meldingen doet ons sterk vermoeden dat ze voet aan grond hebben. Op zich is dat in de lijn der verwachtingen.”

De wasbeer, van oorsprong Noord-Amerikaans, is een ongewenste en te bestrijden soort. Woensdag publiceerde de Europese Commissie nog een lijst met 37 uitheemse invasieve plant- en diersoorten, waaronder de wasbeer. Dat betekent dat de lidstaten maatregelen moeten nemen om de verspreiding van deze soort tegen te gaan. In ons land plant de wasbeer zich al langer in het wild voort ten zuiden van Samber en Maas.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content