Week van de Friet: meer goud op straat

Plusmagazine.be Onlineredactie

De Week van de Friet, de jaarlijkse ode aan de frietjes van de frituur, is aan zijn twintigste editie toe. Dit jaar worden onder meer bekende standbeelden ingeschakeld ter promotie van het goudgele Belgische culinaire erfgoed.

“Door heerlijke goudgele frietjes op onverwachte plaatsen in het straatbeeld te laten opduiken, willen we iedereen herinneren aan de fierheid die ze terecht koesteren voor onze Belgische frieten”, zo klinkt het bij het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM), dat de jaarlijkse campagne voert.

Dit jaar bekennen bekende standbeelden kleur. Zo zullen het Speculaasmannetje in Hasselt, Jan Palfijn in Kortrijk, de Kotmadam in Leuven, het Opsinjoorke in Mechelen, en Nero en de tweelingzusjes Annemieke en Rozemieke uit de Jommeke-strips in Middelkerke met een frietzak worden uitgedost. In Kortijk en Middelkerke zullen ook haaientanden op de openbare weg omgevormd worden tot puntzakken met frietjes.

Week van de Friet: meer goud op straat

De Week van de Friet vindt plaats van 25 november tot en met 1 december. De promotieweek heeft als doel het aandeel van de frituur binnen het frietverbruik te verhogen.

De frietkotcultuur werd de voorbije jaren in heel België erkend als immaterieel erfgoed. In Vlaanderen gebeurde dat al in 2014.

Frietweetjes

Wist je dat*...

... een overrompelende 91% van de Belgen het er over eens is dat frietjes van de frituur onlosmakelijk verbonden zijn met de Belgische cultuur?

... tot 61% van de Belgen na een reis snakt naar frietjes van de frituur?

... 77% van de Belgen steevast naar dezelfde frituur gaat?

... 72% van de Belgen het liefst zout op zijn frietjes wil?

... 66% van de Belgen de saus bij zijn frietjes in een potje apart bestelt?

... 51% van de Belgen minstens één keer per maand een bezoekje brengt aan de frituur?

... 62% van de Belgen frietjes van de frituur simpelweg met hun handen eet?

... tot wel 71% van de vrouwen frietjes met hun handen eet, terwijl mannen eerder een frietvorkje (22%) of bestek (23%) gebruiken?

...we het vaakst frietjes van de frituur eten op vrijdag of in het weekend?

... tot wel 74% van de frituurbezoekers het vaakst frietjes van de frituur eet met hun gezin of met familie? Een echte familiale aangelegenheid dus!

*Online kwantitatief onderzoek uitgevoerd voor VLAM door iVOX in oktober 2019 bij een representatieve steekproef van 1.000 Belgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content