© Getty Images/iStockphoto

Zorgnet-Icuro: “Geen nood aan extra bedden in woonzorgcentra, wel aan extra personeel”

Plusmagazine.be Onlineredactie

Zorgnet-Icuro verwacht de komende drie jaar geen capaciteitstekort in de woonzorgcentra in Vlaanderen. Dat stelt de koepelorganisatie in een reactie op de studie van consultancybureau Probis in opdracht van ING. Omdat de bewoners steeds meer zorgbehoevend zijn, pleit Zorgnet-Icuro niet voor extra capaciteit, maar voor extra personeel.

Omdat er sterk ingezet is op het uitbreidingsbeleid, zal er de komende jaren geen tekort zijn bij de leden van Zorgnet-Icuro. Al zijn er wel sterke regionale verschillen, stelt woordvoerster Lieve Dhaene.

Zo positief als de studie van Probis is Zorgnet-Icuro niet. Daar wordt vermoedt dat Brussel, waar meer leegstand is dan in Vlaanderen, de cijfers omhoog krikt. In de hoofdstad heeft namelijk de helft van de woorzorgcentra een bezettingsgraad lager dan 90,4 procent.

Verder stelt de koepelorganisatie nog dat de verblijfsduur in de woonzorgcentra opmerkelijk korter is geworden. Nu is dat gemiddeld nog geen twee jaar. Dat komt omdat er ingezet wordt op andere zorgvormen, zoals dagzorg en kort verblijf. “De mensen die kiezen voor een verblijf in een woonzorgcentrum, hebben dan wel een zwaar zorgprofiel”, aldus Dhaene. “Daarom pleiten we niet voor een uitbreiding van het aantal plaatsen, maar wel voor een uitbreiding van het personeel.”

Partner Content