10 apps om gratis te communiceren

En wat als je nu eens gratis zou communiceren? Omdat het maandelijkse forfait van je smartphone in het rood staat of omdat de tarieven in het buitenland de pan uit swingen. De oplossing heet VoIP.

Achter de term Voice over IP schuilt een wereld van telefoongesprekken die de gsm-netwerken omzeilt door het internet te gebruiken. Meestal is zulk een gesprek gratis, en dat wereldwijd.

Skype

Met Skype, het oudste en meest gebruikte VoIP-programma, kan je telefoongesprekken voeren maar kan je ook, via het internet, een videoconferentie houden. Gesprekken tussen Skype-leden via pc, smartphone en tablet zijn gratis. De belangrijkste troef is dat de meeste internetgebruikers over een Skype-account beschikken. De interface is heel eenvoudig en de videoconferenties werken goed (Android, iOS, Windows Phone).

Tango

Tango is misschien niet zo bekend, maar claimt wel 130 miljoen abonnees wereldwijd. Net zoals met zijn concurrenten, kan je met Tango in contact blijven met vrienden en kennissen via stem- of videoge-sprekken en messaging. Deze sympathieke interface biedt echter geen extra’s zoals Skype (Android, iOS, Windows Phone).

Facebook Messenger

Met de Facebook Messenger-app kan je gratis telefoneren via instant messaging, maar alleen met een iPhone. Tijdens onze tests met Android werkte alleen de messaging. Kwestie van wat geduld uit te oefenen, ongetwijfeld. Tenzij Whatsapp zijn plaats inpikt (zie verder).

Viber

Ook Viber, de belangrijkste concurrent van Skype, is verkrijgbaar in verschillende talen. En net als zijn rechtstreekse concurrent telt hij meer dan 200 miljoen abonnees die elkaar boodschappen, foto’s en video’s toesturen. De app kan worden gesynchroniseerd met je lijst van contacten en spoort automatisch je vrienden die over Viber beschikken op (Android, iOS, Windows Phone, BlackBerry, Nokia).

WhatsApp

Lijkt op Viber, maar de telefoongesprekken vinden plaats in gsm-modus en worden ook als zodanig gefactureerd. Wat meer is: na een jaar wordt de messaging service betalend.

De account wordt geactiveerd na verificatie van je smartphonenummer door een sms-code. WhatsApp werd overgenomen door Facebook en treedt dus in concurrentie met de eigen messaging van het sociale netwerk. De volgende versie van WhatsApp zou gratis gesprekken aanbieden (Android, iOS, Windows Phone, BlackBerry, Nokia).

iCall

Dit alternatief is alleen beschikbaar in het Engels. Als je de club van iCall-gebruikers verlaat, moet je een budget voorzien van minstens $ 2 per maand en 2 cent per minuut voor gesprekken met niet-leden. Een gezellige interface, maar het aantal gebruikers is echt wel beperkt (Android, iOS).

Fring

Fring is compatibel met de meeste instant messaging-diensten (Yahoo!, Google Talk,...) en je kan er goedkoop mee bellen naar vaste en mobiele telefoons. Origineel zijn de videogroepsgesprekken en de Symbian-ondersteuning (Android, iOS, Nokia).

Nimbuzz

Nimbuzz voegt de mogelijkheid toe om stickers te plaatsen op je berichten. Niet speciaal nuttig, maar leuk als je in feeststemming bent... (Android, iOS, Windows Phone, BlackBerry, Nokia).

Line

Deze app komt weinig in de media en zou wereldwijd een kwart miljoen gebruikers tellen. Je kan er opgenomen berichten mee versturen. De verbinding gebeurt via een Facebookaccount en gebruikt je telefoonnummer. Bij onze test bleken 20 van onze (2.000) contacten gebruikers van Line. Veel is dat niet. (Android, iOS, Windows Phone, BlackBerry, Nokia).

Hangouts

Het systeem van gratis videoconferenties van Google is ontstellend simpel. Je installeert het in luttele seconden en kan er miniconferenties mee doen met maximum 10 personen. (Android, iOS et PC).

Jean-Claude Verset

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content