10 jaar jonger in 10 minuten

Op ons vijftigste (of ouder) brengen we onze make- up niet meer aan zoals op ons twintigste. Visagiste Sylvie Coussement geeft haar persoonlijk advies hoe we onszelf een jeugdiger look kunnen bezorgen. Dat lukt in een handomdraai!

Michou, ons 53-jarig model voor één dag, is schilderes en beeldhouwster en heeft dan ook een passie voor kleuren en de verschillende toepassingstechnieken. Als ze bij Dior in Brussel aankomt, staat de fotograaf al klaar om de kleinste details van het verjongende make-upproces met de hulp van Sylvie Coussement, professionele visagiste en opleidster bij Dior, vast te leggen op de gevoelige plaat. Het duurt wel even om deze make-up door een deskundige te laten aanbrengen. Om dit thuis vlot te kunnen doen, houden we het wat eenvoudiger en moet u 10 minuutjes rekenen...

1. Voor.

De sterke punten van Michou zijn haar blauwe ogen met zeer lange wimpers, haar strakke huid en de mooie natuurlijke rand rond haar lippen. In het dagelijkse leven gebruikt ze alleen een beetje mascara en blush en steekt ze haar van nature asblonde haar op om haar fijne gezicht vrij te laten.

2. De huid altijd reinigen

“Net als een schilderdoek moet de huid onberispelijk zijn voordat u make-up aanbrengt”, zegt Sylvie. “Reinigingswater is geschikt voor elke huid maar reinigingsmelk zorgt voor een aangenamer gevoel. Gebruik minstens twee wattenschijfjes, zodat er geen sporen achterblijven. Daarna laat u de tonic of lotion opdrogen door er zachtjes met de vingertoppen op te kloppen in plaats van te wrijven! Ik raad aan om ’s morgens en ’s avonds een antirimpel- of verstevigingsserum aan te brengen, eventueel voorafgegaan door One Essential van Dior, dat de huid herstelt, om de doeltreffendheid te vergroten van de crème die u daarna zult aanbrengen. Die masseert u in kleine hoeveelheid en met zachte bewegingen in de huid. Vergeet daarbij uw oren (oorlellen!), decolleté en borstaanzet niet.

Breng ten slotte een oogcrème aan, maar stop bij het jukbeen, en ziezo, u bent klaar!”

3. Een gave teint

“Als u graag een zelfbruiner gebruikt, breng deze dan voor het serum aan. Als u geen fan van foundation bent, kunt u ook kiezen voor een gekleurde crème die u eventueel mengt met uw dagcrème als u hem te donker vindt, of voor een egaliserende crème, zoals Soin Finition Lumière van Dior of Fluide Eclat Vinoperfect van Caudalie. Wat foundations betreft, opteert u het best voor een verzorgende formule met een subtiele kleur. De kleur moet overeenstemmen met de kleur van de onderkant van uw wangen of de binnenkant van uw armen. Breng foundation altijd in kleine hoeveelheid aan van het midden naar de buitenkant van uw gezicht. Vergeet ook uw neusvleugels niet. Maar nooit op uw hals! U vindt het resultaat te licht? Maak het dan een beetje donkerder, bijvoorbeeld met bronspoeder, maar weet dat donkere tinten uw gelaatstrekken accentueren terwijl lichte tinten volume creëren.”

“Michou heeft een matte huid zonder rode vlekken. Daarom heb ik voor haar een abrikoosbeige kleur gekozen. Lichtroze tinten zijn beter geschikt voor de lichte huid. Daarna breng ik een vleugje poeder aan. Een gepoederde huid ademt beter omdat de poederlaag dienstdoet als een soort van filter tegen verontreiniging, stof, uv-stralen,... Het poeder voorkomt dat deze deeltjes zich vasthechten en dat de poriën met vuil verstopt raken.”

4. Een dodelijke blik

“Voor ik de ogen opmaak, breng ik een beetje concealer aan met behulp van een penseel”, zegt Sylvie. “Ik voeg ook een beetje toe op de schaduwzones, de nasolabiale rimpels, de imperfecties en ten slotte de omtrek van de lippen om visueel meer volume te creëren en de cupidoboog te benadrukken. Onze ogen zijn het beweeglijkste onderdeel van ons gezicht. Om ervoor te zorgen dat de oogschaduw langer houdt, breng ik de basiskleur in het midden van de set 5 Couleurs Lift met mijn vingertop op het hele ooglid aan. Voor de blauwe ogen van Michou koos ik het oranjeachtige Amber (zie foto en kader). Daarna breng ik de twee kleuren bovenaan en onderaan links aan: oranje van de binnenste ooghoek tot onder de wenkbrauwen en bruin op de rest van het bewegende ooglid. Ik eindig met een subtiele top coat (bovenaan rechts) in de richting van de buitenzijde van de wenkbrauw. ”

5. Wenkbrauwen en wimpers onder de loep

“De liner (onderaan rechts in het doosje) wordt vlakbij de rand van de onder- en bovenwimpers en op de wenkbrauwen aangebracht om ze te accentueren. De liner creëert een contrast met de lichte oogschaduw en zo komt de iris beter uit.

Mascara moet donker blijven: zwart, donkerbruin of nachtblauw. Zwart is het pittigst en is een zeer universele kleur, ongeacht uw leeftijd.

Op de lange wimpers van Michou breng ik DiorShow Iconic aan (vermijd de onderste wimpers in het dagelijkse leven). Dankzij de 400 schuingeplaatste haartjes bereikt u zelfs de buitenste wimpers!”, zegt Sylvie.

6. Een prachtige mond

“Voor 50-plussers raad ik bruine tinten af. Een koraalrode of lichtroze kleur is mooier en helderder”, zegt Sylvie. Kies een lippenstift die de lippen hydrateert en voedt. In de herfstcollectie van Dior is Rouge Sérum verkrijgbaar in een nieuwe reeks frisse, transparante tinten die lang houden. Bij Michou heb ik eerst een lippenpotlood in dezelfde kleur op de mondrand en op de lippen zelf aangebracht.”

7. Een vleugje blush

“Om de gelaatstrekken te versterken, breng ik de blush vrij hoog op het gezicht aan”, legt Sylvie uit. “Lach zodat u beter ziet waar u het moet aanbrengen. Ook hier geen bruine of te fletse kleuren! Voor de lichte huid verkies ik lichtroze en abrikooskleur voor een mattere teint. Hier koos ik voor Dior Blush nr. 839 uit de nieuwe herfst- en wintercollectie 2011. Voeg er eventueel een beetje (licht!) bronspoeder aan toe wanneer u uit vakantie terugkeert (Dior Bronze Original Tan of Terracotta 4 Saisons van Guerlain). Verspreid de blush ook wat naar de slapen en doe een vleugje op het gezichtsovaal voor een strakkere look. Maar blijf altijd op de welvingen van het gezicht.

Tip: breng het poeder altijd van boven naar beneden aan om het donshaar op de wangen, dat duidelijker wordt met de leeftijd, glad te houden.”

8. Na.

Michou’s gezicht ziet er expressiever uit en haar blik is intenser en pittiger dankzij de lichtjes geaccentueerde wenkbrauwen.

Zonder al te veel de aandacht te trekken, werd haar iets asymmetrische mond (zoals wij overigens allemaal hebben) gecorrigeerd en zodanig opgemaakt dat de onderkant van het gezicht in evenwicht blijft.

De blush benadrukt de wangen, versterkt de gelaatstrekken en geeft het gezicht meer glans.

Virginie Draelants

Partner Content