25 jaar Plus Magazine! Met dank aan u!

1988

In de krantenwinkels ligt een nieuw maandblad in de rekken. Plus Magazine heet dan nog Onze Tijd in het Nederlands en Notre Temps in het Frans.

1988. Er wordt met argusogen naar het spiksplinternieuwe magazine gekeken dat in ons land gelanceerd wordt. In een tijd waarin jong zijn verheerlijkt wordt, waagt Onze Tijd/Notre Temps het om twee vijftigers op de cover zetten. Want, ja, dit magazine richt zich tot mannen en vrouwen van 50 jaar en ouder. Het is geen blad óver 50-plussers, maar een blad vóór hen, een blad dat ingaat op de vragen die hen bezighouden en waarop ze nergens anders een antwoord krijgen.

Een nieuwe levensfase

Vijftig (en ouder) is inderdaad een erg specifieke levensfase. Het is de periode waarin de kinderen het ouderlijk nest uitvliegen, er niet weg willen of ernaar terugkeren (lees ook De boemeranggeneratie op p. 52). Waarin de ouders ouder worden. Waarin de eerste kleinkinderen worden geboren. Waarin we voor het eerst erven. Waarin bepaalde gezondheidsproblemen zich stilaan laten voelen. Waarin we tot het besef komen dat preventie de beste remedie is. Waarin we het toppunt van onze loopbaan bereiken, of net zin krijgen om het wat rustiger aan te doen, om de arbeidsmarkt te verlaten. Waarin we ons vragen beginnen te stellen over ons pensioen, vragen die zowel psychologisch, praktisch als financieel zijn. Waarin we onze vrije tijd actief willen beleven en vooral op een interessante manier willen invullen. Waarin we ons bedenken dat we het geluk nú moeten grijpen.

Passie in overvloed

Vijftig, en meer: dat geeft ons zin om van het leven te genieten, er een nieuw elan aan te geven. Om oude en nieuwe dromen in vervulling te doen gaan. We kennen en aanvaarden onszelf beter dan tevoren en we willen graag bijleren. We durven. Eindelijk.

Het bewijs? Dat kunt u deze maand meer dan ooit ontdekken in de rubriek Zo ben ik (p. 17 tot 46), waar 25 lezers uit alle hoeken van het land honderduit vertellen over hun passie. Want al zeg ik het zelf: het is een fantastische portrettengalerij geworden. Elke bladzijde straalt ongelooflijk veel energie uit. Het is een waar genoegen om zulke lezers te hebben! En ik maak graag van de gelegenheid gebruik om eraan toe te voegen: wat een voorrecht voor mij om te mogen werken met een ploeg journalisten met zoveel talent en inlevingsvermogen. Mensen die kunnen luisteren, begrijpen en overbrengen.

Gezondheid, Recht en geld, Psycho en samenleving, Toerisme en cultuur, Lifestyle: Plus Magazine is al van bij het begin opgetrokken rond die vijf pijlers en gaat in op alle vragen er omtrent. Veel informatie. Veel praktische tips. Veel inspiratiebronnen. Geen taboes. En altijd een glimlach. Een positieve kijk op het leven.

Het lijkt vandaag de dag allemaal erg vanzelfsprekend, maar toch. In 1988 ontbrak het de samenleving nog aan het inzicht dat de leeftijdspiramide onvermijdelijk aan het kantelen was. En in 1968, toen in Frankrijk uitgeverij Bayard Presse Notre Temps lanceerde, al helemaal. Nochtans zal uit een joint venture tussen Bayard Presse en Roularta Media Group datzelfde magazine 20 jaar later ook bij ons het levenslicht zien. Een concept dat vervolgens wordt uitgevoerd naar Nederland, Duitsland, Spanje, Noorwegen,...

Verleidelijke vijftigers

Vandaag de dag nemen vijftigplussers de plaats in die hen toekomt. Vooral in de reclame, die hen nu weergeeft zoals ze zijn: mensen vol levenslust en plannen. En in de media, die ontdekken dat vijftigplussers potentieel hebben en erg aantrekkelijk zijn (getuige hiervan de covers met Inès de la Fressange als knappe vijftiger!). En werd de Britse actrice Helen Mirren twee jaar geleden, op haar 66ste, niet verkozen tot mooiste lichaam van het jaar? We gaan hier niet beweren dat wij het imago van de vijftigplusser hebben bijgesteld, maar we hebben er zeker toe bijgedragen.

Meer dan een magazine

Plus Magazine is nog veel meer dan het maandblad dat u in uw handen houdt. Het is ook een reeks initiatieven die vijftigplussers steunt in hun ondernemingszin. Het zijn exclusieve reizen en cruises. Actieprijzen voor de lezers en activiteiten speciaal voor hen. En tal van bijzondere attenties voor de trouwe abonnees.

Het is ook de Zenithbeurs voor vijftigplussers, die in november aan zijn 20ste editie toe is – ook dat zal uitbundig gevierd worden. De beurs, die exposanten uit de gezondheidssector, de financiële wereld, de reis- en vrijetijdssector samenbrengt, en interessante lezingen, demonstraties, workshops en modeshows aanbiedt, is altijd een succes.

Plus Magazine – dat u sinds februari ook op iPad en binnenkort ook via Android kunt lezen – is ook een website (www.plusmagazine.be), die enkele maanden geleden in een nieuw, aangenamer en handiger kleedje werd gestoken.

Plus Magazine geeft ook praktische gidsen uit (Specials over tuinen, voeding, enz.) en toeristische edities (de reeks Bestemming).

Plus Magazine is tot slot een bron van genoegen en trots voor iedereen die aan dit project, dat perfect in de tijdsgeest kadert, meewerkt. Een team dat u uit de grond van zijn hart dankt voor uw motiverende trouw, voor uw pertinente opmerkingen, voor uw feedback die elke maand weer inspireert tot de beste onderwerpen. Want aan de grondslag van onze artikels liggen uw vragen en uw levenservaring. Het klinkt wellicht als een slogan, maar toch menen we het: Plus Magazine maken we voor u en door u!

Anne Vanderdonckt – Hoofdredacteur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content