© FREDERIC RAEVENS

4 Balzanes vangt mishandelde paarden op

“Al van vrij jong was ik geroerd door het lot van afgeschreven paarden van wie de eigenaars zich wilden ontdoen”, vertelt Sandra Godfroid, die de vereniging 4 Balzanes oprichtte (balzane is Frans voor de witte sok van het paard, n.v.d.r.). “Ik kocht met eigen middelen oude manegepaarden op. Later zag ik wat er in de slachthuizen met oude paarden gebeurde. Mijn eigen spaarpot volstond niet meer om ook deze dieren te kunnen helpen, maar om een oproep tot giften te kunnen doen had ik een juridisch kader nodig. Zo is de vereniging 4 Balzanes ontstaan, nu tien jaar geleden.”

Sindsdien is de vereniging fel gegroeid en vond ze een onderkomen in een oude hoeve in de buurt van Zinnik. Hier worden vandaag liefst 80 dieren verzorgd, waaronder 50 paarden, enkele ezels, geiten en schapen. “We zijn intussen een officieel opvangcentrum: de regionale minister van dierenwelzijn contacteert ons wanneer er een inbeslagname is gebeurd en er mishandelde dieren moeten worden opgevangen. Meestal komen ze heel mager bij ons aan, vol ongedierte en met zware gezondheidsproblemen. De dieren moeten eerst genezen. Daarna gaan we op zoek naar een nieuwe eigenaar of blijven ze op de hoeve waar we hen een zo prettig mogelijk levenseinde verzekeren.”

“Toch hebben we geen betaalde werkkrachten in dienst. We werken uitsluitend met vrijwilligers. Mijn vriend en ik zorgen ’s morgens voor we gaan werken en ’s avonds na het werk voor de dieren. De rest van het werk wordt gedaan door een twintigtal vrijwilligers die ons minstens één dag per week helpen. In het begin stonden we daar eigenlijk niet bij stil, maar de dieren zijn niet de enigen die baat hebben bij die inzet. De meeste vrijwilligers zijn 50-plussers. Hun werk bij ons bezorgt hen een nuttige tijdsbesteding en een grote persoonlijke voldoening, want de dieren zijn hen dankbaar en altijd blij om hen te zien. Voor sommige vrijwilligers betekent die inzet zelfs een nieuwe start in het leven en het herwinnen van zelfvertrouwen.”

Om de kosten te kunnen dekken werken ze bij 4 Balzanes met sponsoring en met giften. Maar ze hebben vooral nood aan extra vrijwilligers.”

www. 4balzanes.be, in Franstalig België In Vlaanderen zamelt de Stichting voor paarden in nood geld in voor centra die verwaarloosde en in beslag genomen paarden opvangen. Momenteel voldoen drie asielen aan de criteria voor financiële steun: The Old Horses Lodge in Laarne (www.TOHL.be), het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder (www.vogelenzoogdierenopvangcentrum. be), en Horsespirit Rescue in Herselt (www.horsespirit-rescue.be).

ELLIE MAEREVOET & NICOLAS EVRARD

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content