© ISOPIX

4 vaste bloeiers die het altijd doen

Vaste planten met bloemen doen het altijd goed. Ze vragen niet veel werk, ze zijn er in allerlei tinten, maten en vormen. En hun natuurlijke charme fleurt je tuin op.

De meeste vaste planten worden verkocht in bakjes. Handig, want dan kan je ze om het even wanneer planten. Maar het beste plantseizoen blijft de herfst. Of toch minstens twee weken voor de grote koude toeslaat, zodat ze de tijd krijgen om in te wortelen.

Wat deze planten zo leuk maakt

Ze vragen amper werk. Eens je ze geplant hebt, komen ze elk jaar terug.

Ze bestaan in zoveel kleuren, van pastel tot fel. Je vindt ze in alle mogelijke vormen en afmetingen – kruipplanten, klimplanten, planten met een weelderige groei. Van romantisch tot uitbundig, drukken ze hun stempel op elk plekje in je tuin – een bloemenperk, een border, tegen een muur, te midden van een rotstuintje, in een pot op je terras.

Hun blaadjes stelen vaak even hard de show als hun bloemen en zorgen voor een verwilderde, luchtige of natuurlijke look.

Je kan ze makkelijk vermeerderen door ze in de herfst of het voorjaar te delen.

Onze top 4

1. Echinacea (zonnehoef of rudbeckia). Met haar grote bloemen die lijken op margrieten steelt hij al jaren de harten van tuiniers. Deze makkelijke plant is dan ook ideaal voor beginnelingen en vrolijkt de hele zomer lang je tuin op met haar weelderige bloei. Ze is robuust, niet veeleisend qua grond en vrij goed bestand tegen droogte. Echinacea voelt zich evengoed thuis in een geraffineerde als in een natuurlijke tuin en leent zich tot prachtige boeketten. Je vindt deze plant in allerlei kleuren: donkerrood (purpurea), geel, groen, wit...

Haar grootste troef? In de zomer trekt de echinacea vlinders aan, in de winter lokt ze vogels, en dat maakt haar tot een topper voor de biodiversiteit.

2. Achillea millefolium (duizendblad). We zijn dol op haar wilde look, die zich perfect laat combineren met grassen of andere luchtige bloemen (pimpernel, klaproos, margriet, cosmos,...). Duizendblad bloeit weelderig van juli tot september en voelt zich in haar nopjes in droge, schrale grond, maar op een zonnige plek. Wat water wanneer het erg warm is, meer heeft deze plant niet nodig, tenzij haar terugsnoeien na de bloei.

Haar grootste troef? Duizendblad is een aromatische, medicinale en eetbare plant. Je kan de blaadjes in een slaatje verwerken of er thee van maken tegen spijsverteringsproblemen.

3. Echinops ritro (kogeldistel). Met haar bolvormige metaalblauwe bloemen brengt de kogeldistel bloemenperken tot leven. Deze honingbloem is perfect bestand tegen droogte en kalkgrond, zolang de bodem goed afwatert en ze voldoende zon krijgt. Ze is niet veeleisend en kan het met zowat alle planten vinden: grassen, duizendblad, maar ook rozenstruiken, lavatera, margrieten. Of nog met ridderspoor en lavendel, voor een prachtige symfonie van blauw.

Haar grootste troef? In een boeket droogbloemen zijn haar rechte stengels met bolle bloemen een schot in de roos.

4. Sedum (vetkruid) is een erg gewillige plant, zelfs in droge grond. Je kan haar planten waar je wil en naar believen verkassen en delen, zonder dat ze daaronder lijdt. In het voorjaar veert ze altijd weer op en vormen zich lange stengels met bloemen. We houden van haar robuuste, vlezige blaadjes en paarsroze bloemtrosjes die aan het eind van de zomer verschijnen en tegen de winter karmozijnrood aanlopen. Ze staat net op tijd in bloei om de herfstdagen op te vrolijken en zorgt in de winter, bedekt met rijm, voor een decoratieve toets.

Haar grootste troef? Vetkruid staat even prachtig in een pot als in volle grond, in een boeket of op een groendak. Het is een veelzijdige plant die met glans rotspartijen en muren koloniseert.

Net dat tikkeltje anders

Vaste planten mogen dan al makkelijk te houden zijn, ze gedijen daarom niet allemaal in dezelfde grond, vragen niet allemaal evenveel zon en moeten niet op hetzelfde moment worden gesnoeid. Hou daar rekening mee.

1. Sedum of vetkruid
1. Sedum of vetkruid© ISOPIX
2. Echinops ritro of kogeldistel
2. Echinops ritro of kogeldistel© GETTY IMAEGS
3. Echinacea of zonnehoef
3. Echinacea of zonnehoef© GETTY IMAGES
4. Achillea millefolium of duizendblad
4. Achillea millefolium of duizendblad© ISOPIX

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content