45 leuke uitstapjes dicht bij huis

Villa’s uit de belle époque

Aan onze kust zijn tijdens de belle époque juweeltjes van vakantiehuizen gebouwd. Blankenberge – ooit een concurrent van Oostende in het aantrekken van de jetset! – heeft nu een belle-epoquewandeling (3,7 km) uitgestippeld die langs de mooiste woningen uit die tijd voert. Te combineren met een bezoek aan het belle-epoquecentrum – drie villa’s op de zeedijk waar de periode rond 1900 herleeft in al haar zorgeloosheid.

Belle époquewandeling. Vertrek aan de Elisabethstraat. Beschrijvende kaart (€ 2): Dienst Toerisme Blankenberge, ? 050 41 22 27. Belle-epoquecentrum (Elisabethstraat 24): € 3 (55+ € 1,50). Info: ? 050 42 87 41.

Een kunstenaarsdorp

Wat hebben de kunstenaars Paul Delvaux, Constantin Meunier, Jan Burssens, Begga D’Haese en Valerius De Saedeleer met elkaar gemeen? Ze hebben allemaal ooit in Sint-Idesbald gewoond of gewerkt. Dit verleden herleeft in de bewegwijzerde wandeling Vissers en kunstenaars (3,8 km). Ze voert langs de villa’s waar de kunstenaars verbleven, maar ook langs vissershuisjes en andere erfgoedparels.

Een tip: combineer deze wandeling met een bezoek aan het Paul Delvauxmuseum.

Vissers en kunstenaars. Beschrijvende wandelkaart: € 2. Info: ? 058 51 29 10.

Garnaalvissers in actie

De zomer is eigenlijk niet de beste periode om garnalen te vissen, maar de garnaalvissers te paard van Oostduinkerke doen toch een geste voor de toeristen: op 24 verschillende dagen in juli en augustus gaan ze de zee in (uur naargelang het tij). Altijd fascinerend om dit eeuwenoude ambacht in actie te zien. Op vier van deze dagen (12 en 31 juli, 12 en 29 augustus) koken ze hun vangst nadien op de zeedijk: zo hebt u garnalen nog nooit geproefd.

Nog een tip: de uitbaters van frituur Bonbini in Koksijde zijn ook garnaalvissers te paard en verwerken hun lekkernijen in zelfgemaakte garnaalkroketten.

Garnaalvissers te paard. Voor de juiste dagen en uren contacteer de dienst voor toerisme, Zeelaan 303, Koksijde, ? 058 51 29 10 en www.koksijde.be

Rondvaren in Zeebrugge

Het uitgestrekte havengebied van Zeebrugge blijft zelfs voor ervaren kustgangers terra incognita. Elke dinsdagnamiddag in juli en augustus kunt u een geleid bezoek brengen dat een busrit en een havenrondvaart combineert. Zowel op het water als op het land komt u zo op plekken waar u anders nooit zou geraken.

Bezoek aan Zeebrugge. Vertrek bus: elke di, 13.45 uur, Seafront. Prijs: € 12 (tot 12 jaar € 9,50). Verplicht reserveren via Toerisme Brugge: ? 050 44 46 46.

Zeehonden spotten

In de zomermaanden organiseert de natuurvereniging Landschap om de twee weken een tocht vanuit het Nederlandse Breskens met een omgebouwde mosselkotter. In de voormiddag vaart u langs de zandplaten in de monding van de Westerschelde om zeehonden te spotten, in de namiddag wordt er gewandeld langs buitendijkse schorren om zeevogels in volle actie te zien.

Zeehonden spotten. Vertrek: 9.30 uur aan het Visserijmuseum in Breskens. Info, data en boeking: ? 0495 32 53 30 en www.landschapvzw.be. Prijs: € 15 (picknick meebrengen).

Onbekend Duinkerke

Op minder dan 20 km van de Belgische grens ligt Duinkerke, een bruisende havenstad die we nauwelijks kennen. Dit jaar is de stad regionale culturele hoofdstad. Met maar liefst 600 evenementen op stapel een verkenning zeker waard. Ook daarbuiten kunt u vele kanten uit. Bijvoorbeeld naar het vestingstadje Grave- lines of naar de Dunes de Flandre – het 15 km ononderbroken zandstrand met duinen tussen Malo-les-Bains en de Belgische grens. De mooiste duinen liggen in het natuurreservaat Dune Marchand in Braydunes.

Duinkerke: ? +33 3 28 66 79 21 en www.duinkerke-toerisme.com

Meer op www.plusmagazine.be/uitstapjes

Ann Heylens, Ludo Hugaerts, Olivia Van de Putte, Katrien Vervaele – Foto’s: G.F.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content