5 keer per trein

Vijf minder voor de hand liggende bestemmingen voor een daguitstap in eigen land – en allemaal met de trein. Telkens vertrekken we aan het station!

1. Florenville

Waarom? Voor de unieke combinatie van sporen, wandelen en varen.

Reisweg per trein: In Brussel (Noord, Centraal of Zuid) de IC-trein naar Luxemburg nemen. In Libramont stapt u over op de L-trein naar Virton.

Duur treinreis: 2.35 uur vanuit Brussel-Centraal.

Onze aanraders: het station van Florenville ligt op 2,5 km van het centrum, ideaal voor een wandel- en vaaruitstap. Vanaf het station volgt u de wegwijzers naar Chiny tot aan het bord ‘Embarcadère Rocher du Hat’. U komt op het wandelpad nr. 8 (zwart cijfer op gele ondergrond). Het pad brengt u door de bossen bij de aanlegsteiger van de ‘Passeurs Réunis’. Totale wandelafstand: 5km. Aan de steiger scheept u in op platbodems die u via de kronkelende Semois naar het dorpje Lacuisine brengen. Tarief: euro 7, afvaarten elke dag in juni, juli en augustus 9-12 uur en 13-18 uur. In april, mei, september en oktober ook in de weekends en op feestdagen, info: tel. 061 32 00 95.

Vanaf de plaats waar u ontscheept, wandelt u terug naar het station van Florenville (ongeveer 1km) of neemt u een bus naar het centrum .

Info: Maison du Tourisme Pays de la Semois, tel. 061 31 12 29

2. Essen

Waarom? Een paradijs voor wandelaars (vijf natuurreservaten!) en voor nostalgici.

Reisweg per trein: vanuit Brussel: de rechtstreekse IR-trein naar Essen, vanuit Antwerpen- Berchem: de L-trein naar Roosendaal.

Duur treinreis: 1.20 uur vanuit Brussel-Centraal, 38 minuten vanuit Berchem.

Onze aanraders: als u aan het station de Moerkantsebaan volgt, komt u na 500 m aan het VVV-kantoor (nr. 50). Daar krijgt u informatie over wandelroutes zoals het ‘Wildertse Duinenpad’: 15 km door een heidelandschap met loof- en dennenbomen en een kikkerpoel. Onderweg kunt u uitrusten aan het Bosmuseum (op zondag vrij toegankelijk vanaf 14 uur, anders op afspraak: tel. 03 677 31 88). Terug aan het VVV-kantoor bezoekt u het Karrenmuseum, dat het boerenleven in de Kempen omstreeks 1900 oproept (dagelijks open 10-16.30 uur, sommige onderdelen alleen op zon- en feestdagen 13.30-17 uur, toegang euro 3).

Info: VVV-kantoor De Tasberg, tel. 03 677 19 91

3. Eupen

Waarom? Gemutlich en bijna buitenland!

Reisweg per trein: in Brussel of Luik-Guillemins: de IC-trein naar Eupen.

Duur treinreis: 1.51 uur vanuit Brussel-Centraal, 39 min vanuit Luik-Guillemins.

Onze aanraders: de toeristische dienst op de Marktplatz bereikt u na 900m lopen vanaf het station. Hier vindt u de beschrijving van een stadswandeling langs de Sint-Nikolaaskerk, de Mariazuil, het stadhuis, de statige straat Gospert (het stadsmuseum op nr. 52), de Werthplatz, de Kaperberg. Hier komt u aan het uitkijkpunt Moorenhöhe met een panorama op de benedenstad, de Weser en het Hertogenwald. Op de Rathausplatz kunt u bus 10 of bus 22 (doorgestreept) nemen naar Chocoladeland in de Indutriestrasse (museum van het merk Jacques, toegang gratis, gesloten op zondag). Of bus 385 naar het natuurcentrum Haus Ternell (bosmuseum, themawandelingen, toegang euro 2, gesloten op maandag).

Info: Tourist-Info Eupen, tel. 087 55 34 50

4. Oudenaarde

Waarom? Voor de monumenten, het belevingscentrum rond de Ronde van Vlaanderen, de wandtapijten en het streekbier.

Reisweg per trein: vanuit Brussel neemt u de IC-trein met bestemming Poperinge, vanuit Gent- Sint-Pieters de L-trein naar Ronse.

Duur treinreis: 48 min vanuit Brussel-Centraal, 29 min vanuit Gent.

Onze aanraders: vanaf het station is het nog geen 900 meter stappen naar de Markt. Alle bezienswaardigheden liggen in de directe omgeving. Het laatgotische stadhuis straalt de rijkdom uit die de wandtapijtennijverheid hier bracht. Zorg dat u er om 11 uur of om 15 uur bent (op zon- en feestdagen om 14 en 16 uur). Dan kunt u onder leiding van de gids het gebouw verkennen (euro 5), de wandtapijten in de Lakenhalle en een unieke collectie zilverwerk incluis. Een tweede aanrader (op nr. 43 van de Markt) is het nieuwe Belevingscentrum Ronde van Vlaanderen (alle dagen 10-17 uur, donderdag en vrijdag tot 22 uur, gesloten op maandag, toegang euro 7,5, voor 60+ euro 5).

Neem tijd voor een Liefmans of een Oudenaardse Bruine en voor een wandeling door de binnenstad met haar tientallen monumenten zoals de Sint-Walburgakerk en het Begijnhof. Aan de andere oever van de Schelde ontdekt u de 13de-eeuwse Onze-Lieve-Vrouw-van-Pamelekerk en het wandtapijtencentrum ‘Huis De Lalaing’.

Info: Dienst voor Toerisme, tel. 055 31 72 51

5. Couvin

Waarom? Een aangenaam stadje in de laars van Henegouwen met veel ondergrondse verrassingen.

Reisweg per trein: eerst naar Charleroi (Charleroi-Sud) en dan overstappen op de IR-trein naar Couvin.

Duur treinreis: 1.50 uur vanuit Brussel-Centraal, 50 minuten vanuit Charleroi-Sud.

Onze aanraders: wandel vanaf het station naar de Grand Pont (ong. 600 m). Deze brug over het riviertje Eau Noire scheidt de benedenstad van de oude bovenstad. Deze laatste is op een rots gebouwd en biedt een schilderachtig geheel van leistenen huizen, steile straatjes en restanten van de oude omwalling. Wilt u ’s middags een typisch streekgerecht eten, kijk dan uit naar een eetgelegenheid die ‘escavèche’ serveert, een koude visbereiding in gelei.

In de namiddag duiken we onder de grond. In de Rue de la Falaise vindt u de toegang tot de ‘Cavernes de l’abîme’, spelonken die in de prehistorie bewoond werden (van 29/6 tot 14/9 dagelijks open 10-12 en 13.30-18 uur, daarbuiten in de weekends en op feestdagen, toegang euro 4,34).

Andere optie: aan het station de richting Philippeville nemen en even langs de N5 lopen. Als u de wegwijzers ‘Grottes de Neptune’ volgt, komt u na 2 km aan één van de vreemdste ondergrondse grotcomplexen van België. Het bezoek (45 minuten) gaat deels te voet en deels per boot (de Eau Noire stroomt hier onderaards). Op het einde wacht een verbluffend klank- en lichtspel op muziek van Vangelis

(van 1 april tot 30 september alle dagen open 10-12 en 13.30-18 uur, daarbuiten in de weekends, info tel. 071 55 88 11, toegang euro 6,82).

Info: Maison du Tourisme Couvin,

tel. 060 34 01 40 n

Informatie over de dienstregeling en de tarieven van treinen vanuit uw woonplaats kunt u opvragen in elk station en via de website www.nmbs.be

A

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content