Agenda

Art on Cows, van 21/6 tot 21/9 op diverse locaties in Brussel, gratis. Info: tel. 02 373 92 04 en www.cows.be

Veertig jaar Circuit Zolder, 21 (9-18 uur) en 22/6 (10-18.30 uur). Races op zaterdag vanaf 14.15 uur, zondag vanaf 10 uur. Tickets (zittribune en paddock): euro 5 op zaterdag, euro 7,50 op zondag, weekendticket euro 12,50. Info: Circuit Zolder, tel. 011 85 88 88

Lanceer zélf een waterstofraket!

Een bezoek aan Hidrodoe in Herentals, het nieuwe waterinformatiecentrum van de Provinciale en Intercommunale Drinkwatermaatschappij van de Provincie Antwerpen (PIDPA), zal u in één klap veel wijzer maken over een van onze kostbaarste grondstoffen. Stap eens binnen in de Druppel, een magische multimediashow die de waarde van water toont. Lanceer zelf een waterstofraket of maak golven. In de Geschiedenisgrot leert u meer over de rol van water van de prehistorie tot vandaag. In het Landschap ziet u de grootste draaikolk ter wereld. Buiten wachten twee watertuinen: de ene vol verrassingen, de andere vol... rust.

Hidrodoe, Haanheuvel 7, 2200 Herentals. Elke dag (niet woensdag en zaterdag) van 9.30 tot 17 uur. Toegang: a 6 (60+ a 4). Reservatie: % 0800 90 300. Info: www.hidrodoe.be

Allemaal bootjes in de Gentse Kuip

Niet de fietsers, auto’s of trams bepalen op 21 juni het straatbeeld van de Gentse binnenstad, maar de mooiste motorjachten van Nederland en Vlaanderen. Voorwaarde: ze moeten ten minste 25 jaar oud zijn want dat is de norm voor deelneming aan de wedstrijd Ghent Classics. De vele tientallen jachten liggen vooral aan de Lindenlei en de Ketelvest aangemeerd. Tussen 8 en 15 uur worden ze geschouwd door een inspecteur van de Landelijke Bond voor Watersportverenigingen. Om 21 uur starten ze voor een spectactulaire nachtrondvaart over de bevaarbare binnenwateren van de Arteveldestad. Op 22 juni varen ze over de Leie naar het romantische kerkje van Afsnee, waar omstreeks 11 uur een bootwijding plaatsvindt.

Info: Toerisme Gent, % 09 225 36 41

Koeieninvasie in Brussel

Na steden als Chicago, Bilbao, Salzburg en Zürich staat Brussel op het punt ingenomen te worden door een legertje artistieke koeien. Vanaf 21 juni kunt u ze in groepjes bij elkaar vinden op een elftal plaatsen in de hoofdstad. Liggend, grazend of stappend kijken ze ons aan in de Franklin Rooseveltlaan, aan de ingang van het Ter Kamerenbos, op het Stefania- en Louïzaplein, in de Guldenvlieslaan en de Koninginnegalerij, op de Zavel, het Koningsplein en De Brouckère, onder het Atomium enz. Elke koe is anders want beschilderd door een hedendaagse kunstenaar. De tientallen artiesten die zich voor het project Art on Cows hebben ingeschreven, komen de eerste twee weken van juni samen in het Tour & Taxis-complex. Daar krijgen ze allemaal een koe van maagdelijk plexiglas ter beschikking om ze dan artistiek om te toveren tot een uniek exemplaar. Elk rund wordt bovendien gesponsord (de opbrengst van het evenement gaat naar een goed doel). Laten we daarom hopen dat de lieve dieren gespaard blijven van vandalenstreken...

De bolides van toen

Jack Brabham, Jochen Rindt, Clay Reggazoni, Niki Lauda... het zijn maar enkele van de legendarische namen die ooit op het circuit van Zolder hebben geracet. Dit jaar bestaat het circuit precies veertig jaar en dat wordt gevierd met de European Historic Grand Prix in het weekend van 21 en 22 juni. Voor deze wedstrijd komen ‘bolides’ van de bouwjaren 1947 tot 1967 in aanmerking en ze rijden in twee groepen: toerismewagens – zoals u ze jaren geleden elke dag op straat zag – en GT-voertuigen, speciaal voor het racen. Nog meer staaltjes van autotechniek uit de tijd van toen valt in de paddock te bewonderen. Als het meezit, staat daar van elk jaar uit de geschiedenis van Zolder een racewagen te blinken.

Malle gaat vreemd

Wat is de nationale drank van de Hongaren? Wat eten de Marokkanen? En waarom maken de Thai hun gerechten zo kruidig? Het antwoord op die en andere vragen krijgt u met ‘Vreemd Gaan’, een initiatief van Toerisme Malle. De formule: u brengt te voet of met de fiets een bezoek bij migranten in de gemeente. Daarbij kunt u kiezen uit: Brazilië, Guinee, Hongarije, Ierland, Italië, Kazakstan, Mauritius, Marokko, Mexico, Nigeria, Oekraïne, Oostenrijk, Pakistan, Roemenië, Rusland, Slowakije, Syrië en Thailand. U wordt vergast op typische hapjes en drankjes uit het land van herkomst van de migrant en een babbel over zijn cultuur.

Op 7 en 28/6, 19 en 26/7, 16 en 23/8, telkens 13 uur, parking Domein de Renesse (Lierselei 28-30). Aantal deelnemers beperkt tot 15.

Info: Toerisme Malle,

tel. 03 310 05 14

Laat gratis uw caravan of mobilhome nakijken

Bent u de gelukkige bezitter van een caravan, een zwerfwagen of een vouwkampeerwagen, dan stipt u zondag 22 juni dik aan in uw agenda. Net als vorige jaren kunt u op deze Dag van de Veiligheid van de Kampeervoertuigen uw rijdende vakantiedroom gratis laten controleren op gewicht en veiligheid. Vooral dat gewicht is vaak een probleem, zeker bij oudere modellen (een geladen mobilhome mag niet meer wegen dan 3,5 ton). Ook de remmen, de lichten, de signalisatie, de banden en de koppeling met de aanhanger kunnen een nazicht dikwijls goed gebruiken. Het initiatief gaat uit van de federale politie en GOCA (de koepel van de automobielinspecties). Het wegen kunt u laten doen op vier weegbruggen van de politie, het nazicht in vier keuringsstations. Uiteraard rijdt u het best met een geladen voertuig naar de weegbrug. Het nazicht in het keuringsstation is vrijblijvend (u wordt gewezen op bepaalde gebreken maar u krijgt geen officieel keuringsbewijs).

Dag van de veiligheid van de kampeervoertuigen, 22/6, 9-17 uur. Weegbruggen in Ranst, Vilvoorde, Zonhoven en Wetteren. Keuringsstations in Antwerpen, Hechtel-Eksel, Nazareth en Oostende. Info: 03 313 00 66

A Samenstelling: Ludo Hugaerts, Luc Weyens en Piet Wollaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content