“Als je lichaam om hulp schreeuwt”

Hyperventilatie is veel meer dan plotseling in ademnood geraken of naar lucht happen”, weet kinesitherapeute Chris Lenaerts (52) uit Antwerpen. “Dergelijke acute aanvallen maken amper tien percent van de gevallen uit. Bij de meeste mensen gaat het om een chronische toestand, een geheel van vage klachten die erop wijzen dat je in een spiraal van stress en angst terechtgekomen bent. Bij mij begon het zestien jaar geleden toen mijn zesjarig zoontje zware brandwonden opliep door een ongeval met een hete koffiekan. Veel pijnlijke behandelingen en transplantaties waren het gevolg, waarna hij nog twee jaar in een drukpak moest. Ik voelde me machteloos, verdrong mijn emoties en bleef mijn werk doen. Ik wilde er ook constant zijn voor mijn man en onze twee andere kinderen, omdat ik vond dat alles moest blijven lopen zoals voordien. Op het moment dat mijn zoontje beter werd, kwam er een zekere rust over mij. Maar juist toen begonnen mijn klachten. Duizeligheid, evenwichtsverlies, oriëntatiestoornissen, oorsuizingen, klamme handen, moeilijk praten, een overgevoelige blaas, slapeloosheid, beklemming of pijn in de borst, hartkloppingen, zuchten zonder reden. Een hele waslijst dus, maar al die symptomen zijn een signaal van je lichaam. Het zegt: ik houd het niet langer vol! Het schreeuwt om hulp. Net zoals bij de meeste hyperventilanten, was het bij mij een reactie op die lange, belastende periode.”

Het kostte Chris enkele jaren om haar klachten als hyperventilatie te herkennen en te overwinnen. “Ook voor artsen is het niet altijd eenvoudig om chronische hyperventilatie te herkennen. Om die reden vond ik destijds nergens een adequate uitleg of begeleiding. Uiteindelijk heb ik mijn klachten kunnen overwinnen en was ik gemotiveerd om dit ziektebeeld verder te doorgronden en anderen te begeleiden in hun genezingsproces.”

Over haar ervaring schreef Chris Hyperventilatie ontmaskerd, een aanpak voor perfectionisme. Op vijf maanden tijd is het boek al aan zijn derde druk toe. “Dat wijst erop hoeveel behoefte er bestaat aan uitleg over dit fenomeen en aan praktische tips”, meent Chris Lenaerts. “Ook in mijn praktijk zie ik steeds meer patiënten met hyperventilatieklachten. Ze voelen de rebellie van hun lichaam dat protesteert tegen de toenemende stress van hun dagelijks leven. Hyperventilatie is een aandoening met een onrustwekende, snelstijgende curve in onze prestatiegerichte maatschappij. Hoog tijd om dit ziektebeeld te ontmaskeren!”

Chris Lenaerts, Hyperventilatie ontmaskerd, uitg. Roularta Books/Globe, isbn 90-5466-929-2, A 19,90.

A Wouter Peeters en Katrien Vervaele

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content