Aspirine helpt een infarct te voorkomen

De pijnstillende, koortswerende en ontstekingsremmende werking van de meer dan honderdjarige aspirine kennen we al lang. Maar recent onderzoek reikt ook steeds meer argumenten aan voor het gebruik van aspirine om hart- en vaatziekten te voorkomen.

Hippocrates had het in de Griekse oudheid al over een bitter poeder, gewonnen uit de wilgenbast, dat pijn en koorts kon verlichten. Toch duurde het tot 1 februari 1899 vooraleer het werkzame bestanddeel acetylsalicylzuur onder de merknaam Aspirine geregistreerd werd. Intussen is het onder meerdere merknamen en in diverse vormen beschikbaar.

Pijn stillen

Pijn is een waarschuwingssignaal van het lichaam, veroorzaakt door zogenaamde pijnmediatoren die vrijkomen bij weefselbeschadiging. Ze werken in op de zenuw-uiteinden die het signaal naar de hersenen doorsturen. Het hormoon prostaglandine speelt daarbij een belangrijke rol. Om prostaglandine aan te maken is het enzym cyclooxygenase (COX) onmisbaar, in het geval van pijn meer bepaald het type COX-2. Acetylsalicylzuur blokkeert de werking van dit enzym. Gevolg: minder prostaglandine, dus minder inwerking van pijnmediatoren op de zenuwuiteinden en een minder sterke pijnprikkel naar de hersenen.

Koorts doen dalen

Bij koorts zorgen bacteriën en virussen voor de vorming van eiwitten (pyrogenen) die de productie van prostaglandine op gang brengen, deze keer ter hoogte van de hypothalamus, het regelcentrum van onze lichaamstemperatuur in de hersenen. Door de synthese van prostaglandine te verminderen, daalt de koorts.

Ontstekingen remmen

Ook een ontsteking is een verdedigingsstrategie van ons lichaam. De mediatoren doen de bloedvaten uitzetten waardoor de plek waar celbeschadiging optreedt rood wordt. Tegelijkertijd neemt de doorlaatbaarheid van de haarvaatjes toe waardoor vocht en witte bloedcellen vanuit de bloedbaan in het weefsel terechtkomen. Het weefsel zwelt op. Ook hier remt acetylsalicylzuur de vorming van prosta-glandine af en het zou ook een invloed hebben op bepaalde witte bloedcellen die een rol spelen in het ontstekingsproces.

Beschermen tegen beroerte en infarct

Door het enzym COX-1 (een ander type cyclooxygenase) te blokkeren, zorgt eeen kleine dosis acetylsalicylzuur ervoor dat de bloedplaatjes minder makkelijk samenklitten en er bijgevolg minder makkelijk bloedklontertjes ontstaan. Die liggen aan de basis van problemen zoals een beroerte of een hartinfarct. Bij mensen die nog geen beroerte of infarct hebben doorgemaakt, moet de arts de voordelen afwegen tegen de mogelijke nadelen (zie verder). Bij mensen met een hoog risico of die reeds een beroerte of infarct hebben gehad is de bescherming voldoende bewezen. Het aantal problemen daalt, net als de kans op een dodelijke afloop. Bovendien is acetylsalicylzuur goedkoper dan andere bruikbare geneesmiddelen.

Het risico op maagklachten

Prostaglandines zijn ook betrokken bij de opbouw van het maag- en darmslijmvlies. Doordat de vorming van prostaglandines geremd wordt, kan het maagslijmvlies dunner en kwetsbaarder worden, wat kan leiden tot maagklachten en zelfs een maagbloeding. Daarom is het belangrijk bij chronisch gebruik de dosis niet te overschrijden. Om te voorkomen dat u tabletjes moet halveren of in vier breken, werden aangepaste producten ontwikkeld zoals Cardioaspirine en Asaflow. Zij bevatten een maagsapresistent buitenlaagje, waardoor ze pas vrijkomen in de darm.

Leen Baekelandt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content