Betaal ik twee keer belasting op de coupon?

Nu obligaties in euro’s zo goed als niets opbrengen, raadt mijn bankier obligaties in USD aan. Maar moet ik dan twee keer belastingen betalen op de coupon?

Obligaties in euro’s brengen nog nauwelijks iets op en dus zijn Amerikaanse obligaties erg in trek. Op een US-obligatie kan je momenteel nog twee tot drie procent bruto krijgen. Je moet er dan wel het wisselrisico bijnemen, want de dollar kan uiteraard dalen of stijgen t.o.v. de euro. Dat kan niemand voorspellen.

Als je een coupon ontvangt van een Amerikaanse obligatie betaal je in België sowieso 30% roerende voorheffing, zoals dat ook het geval is met een obligatie in euro’s. Maar moet je ook in de VS bronheffing betalen? Als Belgische belastingplichtige geniet je een vrijstelling van de Amerikaanse bronheffing. Dat geldt zowel voor overheids- als bedrijfsobligaties. Op de coupon betaal je dus gewoon 30% Belgische roerende voorheffing en daarmee is alles geregeld.

Maar let op! Niet elke obligatie in US-dollar is een Amerikaanse obligatie. Als de obligatie in US-dollar is uitgeven in een ander land, is er soms een bronheffing in het land van uitgifte. Je betaalt dan twee keer belastingen. Wil je dat vermijden, kies dan steeds voor een echte Amerikaanse obligatie. Die kan je herkennen aan de ISIN-code die begint met de letter US, zoals de obligatie US03523TBP21 van Anheuser Bush. Toets dit vooraf af met je bankier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content