Bevrijd je neus!

Een verstopte neus is vervelend, zeker als het wat langer duurt. Adem weer vrijer en win je reukzin terug.

De belangrijkste oorzaken van een verstopte neus zijn een verkoudheid, een infectie zoals sinusitis of een allergie. “In die gevallen kan het nuttig zijn om je neus te reinigen met een fysiologische oplossing. Je neus spoelen wanneer er geen hinder is, doe je beter niet. Het neusslijmvlies onderhoudt zichzelf”, legt NKO-arts professor Jos Claes (UZA) uit.

Waarom spoelen?

Je neusslijmvlies maakt continu neusslijm aan en transporteert dat via trilhaartjes over de binnenkant van je neus en sinussen. Zo worden stof, vuil en bacteriën uit de ingeademde lucht gefilterd. “Wanneer het neusslijmvlies gezwollen raakt, kunnen de trilhaartjes onvoldoende hun werk doen. Je neus spoelen met een fysiologische oplossing wakkert de activiteit van de trilhaartjes én de slijmproductie aan. Dat gebeurt niet wanneer je spoelt met kraantjeswater, omdat het niet de juiste zouten bevat.” Fysiologisch water herstelt ook de vochtigheidsgraad in je neus en vermindert de zwelling van je slijmvlies zodat je weer vrijer ademt.

Welke methode?

“Spoel een verstopte neus verschillende keren per dag met fysiologisch water. Je kan kant-enklare sprays kopen, maar net zo goed poeder aanschaffen of keukenzout gebruiken en zelf een oplossing maken. Die zelfgemaakte fysiologische oplossing is iets beter, omdat je veel meer water gebruikt en geen druk op je neus uitoefent, wat bij een spray wel het geval is.”

Zo ga je te werk: vul een neuskannetje met teut met een fysiologische oplossing, hou je hoofd schuin boven de wastafel zodat één neusgat hoger zit dan het andere, giet het water in het bovenste neusgat. De vloeistof loopt er via het andere neusgat weer uit. Draai je hoofd in de andere richting en herhaal via het andere neusgat.

Neussprayverslaving

Spoelen met fysiologisch water is voor iedereen veilig en mag je langdurig toepassen. “Er is geen risico op afhankelijkheid zoals bij veel neussprays. De meeste worden zonder voorschrift verkocht maar bevatten xylometazoline of een aanverwante stof. Dat doet de bloedvaten onder het neusslijmvlies snel samentrekken, waardoor ontzwelling optreedt en je meteen vrij ademt. Maar al snel volgt een terugslageffect: de bloedvaten zetten weer uit, vaak nog meer dan voorheen en je moet weer sprayen. Je neus raakt eraan gewend waardoor je steeds vaker moet sprayen en je al na enkele dagen afhankelijk bent. Dat leidt tot medicamenteuze rinitis: trilhaartjes die minder goed werken en uitdroging van het slijmvlies. Heb je bij een verstopte neus meer verlichting nodig dan een fysiologische spoeling, combineer die dan met een oraal preparaat om het slijmvlies te ontzwellen.”

KARI VAN HOORICK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content