DE LESSEN VAN MENEER PICQUIER- MARC ROGER A.W. BRUNA - 17,99 EURO - ISBN 9789400511705

Boeken over boeken

April komt vermoedelijk van het Latijnse aperire, wat openen betekent. Als er iets is wat literatuur kan doen, dan is het wel een wereld openen die je nog niet kent. Drie verhalen met boeken in de hoofdrol.

ODE AAN HET VOORLEZEN

Marc Roger, voorlezer van beroep, debuteert als schrijver met een verhaal over – hoe kan het anders – de kracht van boeken. Een oude boekenverkoper verblijft in een woonzorgcentrum, waar hij zijn kamer volgestouwd heeft met boeken. Die kan hij helaas zelf niet meer lezen. Dat brengt Grégoire, de jongen die de maaltijden ronddraagt, op een idee: als hij de man een uurtje per dag voorleest, ontkomt hij zelf eventjes aan zijn keukenwerk. Wat begint als een ontsnappingsroute evolueert naar een mooie vriendschap tussen deze heel verschillende mensen. Samen met zijn liefde voor boeken geeft meneer Picquier zijn jonge voorlezer ook een aantal mooie levenslessen mee.

DE VIERDE MEI- SIPKO MELISSEN VAN OORSCHOT -20 EURO - ISBN 9789028210387
DE VIERDE MEI- SIPKO MELISSEN VAN OORSCHOT -20 EURO – ISBN 9789028210387

BREEKPUNT

Wie De schaduw van de wind en de rest van het vierluik van Carlos Ruiz Zafón heeft gelezen, zal Het Kerkhof der Vergeten Boeken niet snel vergeten. Ook in Een kamer in Rome, de roman waarmee de Nederlandse schrijver Sipko Melissen genomineerd werd voor de AKO- en de Libris Literatuurprijs, duizelt het van de boeken. De grens tussen verhaalfiguur en lezer vervaagt. In zijn nieuwe roman De vierde mei, speelt het manuscript van een roman opnieuw een belangrijke rol. Daarin wordt op 4 mei een terroristische aanslag gepleegd op de Dam. Mag het boek uitgegeven worden of niet? De discussie daarover vormt het breekpunt van een relatie.

LITERAIRE DIEFSTAL

Stel, je hebt schrijftalent en ambitie, maar onvoldoende inspiratie. Dan kan je je droom om een beroemd schrijver te worden opbergen. Of je kan jezelf binnen wurmen in het leven van een bekende schrijver en zijn verhaal stelen. Het overkomt de beroemde auteur Erich Ackermann, die in een Berlijns hotel het gezelschap krijgt van beginnend schrijver Maurice Swift. “Ieder van ons heeft iets in zijn verleden waarvan we niet willen dat het bekend wordt”, vertrouwt Ackermann de jongeman toe. “Daar vind je je verhaal”. Als enige tijd later Maurice’ boek over hem een literair succes wordt, beseft Ackermann dat hijzelf de schrijver was van zijn eigen rampspoed. En Maurice gaat door...

EEN LADDER NAAR DE HEMEL - JOHN BOYNE MEULENHOFF -15,99 EURO - ISBN 9789029093859
EEN LADDER NAAR DE HEMEL – JOHN BOYNE MEULENHOFF -15,99 EURO – ISBN 9789029093859

Socratesbeker

April, filosofiemaand. Op zondag 5 april wordt niet de gifbeker, maar de prijs voor het beste Nederlandstalig filosofieboek 2020 uitgereikt in Amsterdam.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content