© FRANK BAHNMULLER

Brandweermannen steunen brandweer in Nepal

“We zijn al een keer of tien met de rugzak door Nepal getrokken. In 2014 bezochten we een brandweerkazerne. We zagen hoe de brandweermannen uitrukten met een stokoude brandweerwagen, in T-shirt, op slippers en met een fietshelm om hun hoofd te beschermen. We wilden iets doen om hun arbeidsomstandigheden te verbeteren.” En dus richtten brandweermannen Johan Schots (46) en Bert Poelmans (47) samen met collega’s Edward Savat (33) en Yves Vermeulen (50) van de brandweerschool, de vzw Firefighters for Nepal (F4N) op. “We kloppen aan bij brandweerkorpsen en bedrijven om uitrusting en brandbestrijdingsmateriaal voor onze Nepalese collega’s in te zamelen. In samenspraak met enkele korpsen ter plekke organiseerden we ook een vijfdaagse opleiding zodat ze weten hoe ze het nieuwe materiaal moeten gebruiken. Bij ons volgende bezoek nemen we een zeecontainer mee die we zullen ombouwen tot brandsimulatiekamer. Op lange termijn willen we een brandweerschool uitbouwen.”

“Ons eigen vervoer en verblijf betalen we zelf. Elke euro die we ontvangen is voor Nepal. Toen we ermee begonnen, hadden we nooit gedacht wat het allemaal zou inhouden. Misschien maar best, anders had het ons wellicht afgeschrikt. Wij zijn brandweerlui, helpen is ons beroep. Maar het raakt je wel als je beseft dat jouw inspanningen zo’n grote impact kunnen hebben op de brandweermannen én de bevolking daar. We voelen ons heel erg betrokken. In ons beroep moet je blindelings kunnen vertrouwen op elkaar. Dat geldt ook voor onze Nepalese collega’s: als ze met tien man voor een brand uitrukken, willen we dat ze alle tien gezond en wel terugkeren naar de kazerne.”

“De dankbaarheid van de Nepalezen is zalig. Ze hebben niets en toch ben je altijd welkom en geven ze er liefst nog een cadeautje bovenop. Daarvoor doen we het niet, maar het geeft je wel zin om niet één maar twee extra tandjes bij te steken. Intussen hebben we een heel netwerk opgebouwd. In Nepal werken we samen met verschillende brandweerkorpsen en andere goede doelen. Maar ook in België schrikken we ervan hoeveel mensen en bedrijven spontaan hulp aanbieden. Het is tof om te zien wat het allemaal in beweging zet.”

www.f4n.be

ELLIE MAEREVOET & NICOLAS EVRARD

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content