Bruegel leeft

Als u in de tuin van het kasteel van Gaasbeek over de borstwering naar de horizon kijkt, zult u een gevoel van herkenning niet kunnen onderdrukken. Waar hebt u dat landschap nog gezien? Precies, op de schilderijen van Pieter Bruegel! Het kasteel is zonder twijfel het bekendste en meest gefilmde slot in de gordel rond Brussel. Menige televisieserie werd hier opgenomen.

Alle bouwstijlen en functies hebben in Gaasbeek hun sporen nagelaten. Wat eerst een middeleeuwse vesting was, werd later een fraai renaissancekasteel. Graaf Lamoraal van Egmond woonde hier tot hij in 1568 op de Brusselse Grote Markt werd onthoofd. Op het einde van de 19de eeuw onderging het kasteel een renovatie die baadde in de sfeer van de romantiek. Dat was vooral het idee van de Frans-Italiaanse markiezin Arconati Visconti, de laatste kasteelvrouwe van Gaasbeek en een wat excentrieke romantica. In 1922 schonk ze het domein aan de Belgische Staat die het in 1991 overdroeg aan de Vlaamse Gemeenschap.

Zestien zalen en kamers ademen de sfeer van de 16de en 17de eeuw, al maken het donkere hout en de oude wandtapijten het interieur soms wat somber. Door de vele historische kunstschatten en unieke siervoorwerpen lijken enkele kamers op de toonzaal van een antiquair. Een groot contrast met de lichte en opvallend comfortabele privévertrekken van de markiezin. Het schilderij De toren van Babel zult u zeker herkennen en op een ander doek kunt u zien waaraan de Brusselaars hun bijnaam Kiekenfretters te danken hebben. Met wat geduld kunt u in de archiefkamer zelfs het testament van Rubens ontcijferen.

Vanaf 1 november is Gaasbeek gesloten voor de winterperiode, maar laat dit u niet tegenhouden. Het kasteel paalt immers aan het parkdomein Groenenberg waar het in de herfst heerlijk wandelen is. Met zicht op een uniek stuk erfgoed!

Waar? Kasteelstraat 40, Gaasbeek-Lennik. Afrit 15a op de Brusselse Ring, rijd voorbij het ziekenhuis ULB Erasme tot in Vlezenbeek en volg de wegwijzers.

Hoe bezoeken?Het kasteel is nog t.e.m. 31 oktober te bezoeken van 10 tot 18 uur (niet op maandag). Toegang euro 4 (Plus-3-Pas en 60+ euro2,5). Info: tel. 02 531 01 30. Op 18 en 19 december is het uitzonderlijk open voor een kersthappening.

Het park is vrij toegankelijk (8 tot 18 uur).

Een (gratis) bezoek aan de unieke museumtuin (oude fruitbomen die gesnoeid worden zoals in de 19de eeuw) moet u vooraf aanvragen op tel. 016 21 12 30. n

Ludo Hugaerts – Foto’s: Eddy Vangroenderbeek

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content