D-day achterna

Op 6 juni 1944, 70 jaar geleden dus, landden de geallieerden in Normandië. Een verjaardag die zin geeft om de Normandische stranden te verkennen. Ziehier de plekjes, bezienswaardigheden en musea die u niet mag missen!

Om u teleurstellingen te besparen, kunnen we maar beter met de deur in huis vallen: wenst u de herdenkingsplechtigheden van 6 juni bij te wonen maar hebt u nog niet gereserveerd, dan bent u eraan voor de moeite. Zowat alles is al ruim een jaar volgeboekt! Dit neemt niet weg dat u tijdens de zomermaanden naar Normandië kunt afzakken voor een van de activiteiten die ter gelegenheid van deze 70ste verjaardag worden georganiseerd. Het is nu alleen nog kiezen uit de talrijke mogelijkheden die de streek biedt, want als het over D-day gaat, zijn er musea – sommige echt buitengewoon, andere wat minder – en gedenkplaatsen te over. Om uw keuze te vergemakkelijken, een selectie van niet te missen plekjes.

1 Ideaal vertrekpunt: het Memorial van Caen

Wilt u de invasie van de geallieerden begrijpen, dan moet u natuurlijk verder terug in de geschiedenis dan 6 juni 1944. Wat is er gebeurd tussen de machtsovername door Hitler en het moment waarop de eerste Amerikaanse paracommando voet aan de grond zette in Normandië? Het Mémorial de Caen is uiterst origineel en didactisch opgezet en sleurt u letterlijk mee in een neerwaartse spiraal van oorlog en geweld. De vicieuze cirkel eindigt met een rechtstreekse confrontatie met de Führer, die op u af lijkt te komen. Een ongelooflijk intens en bloedstollend moment. Sinds 2012 is een aparte vleugel van het museum gewijd aan de Slag om Normandië.

Mémorial de Caen, esplanade Général Eisenhower, Caen.

Info: ? +33 02 31 06 06 47

en www.memorial-caen.fr

2 Fraaiste stuk: de bommenwerper van Utah Beach

Het museum van Utah Beach, opgetrokken op een oude Duitse bunker die het strand moest beschermen, biedt een zeer volledig overzicht van Operatie Overlord (de eigenlijke landing) en de gevechten rond Sainte-Marie-du-Mont. Waarom deze stranden werden gekozen voor de landing, hoe de invasie verliep, hoe een GI was uitgerust: het wordt u allemaal haarfijn uitgelegd. Mis in geen geval de enorme loods met één van de allerlaatste exemplaren ter wereld van de Amerikaanse B-26 bommenwerper, een geschenk van de steenrijke kinderen van een voormalige piloot uit Texas. Het vliegtuig ziet er zo goed als nieuw uit en is naar het schijnt nog altijd vliegklaar!

Musée du Débarquement Utah Beach, Sainte-Marie-du-Mont.

Info: ? +33 02 33 71 53 35 en www.utah-beach.com (website in het Nederlands).

3 Verbluffend: Arromanches 360

De ronde bioscoop bevindt zich nabij de resten van de kunstmatige haven van Arromanches, waarlangs de geallieerden tonnen materiaal aan land brachten. Arromanches 360 is, sinds er een nieuwe film wordt vertoond, een must. Omringd door schermen en luidsprekers wordt u tien minuten lang ondergedompeld in de hel van de Slag om Normandië, de stranden, het struikgewas, de lucht, de zee. De kogels vliegen u om de oren, achter u roepen de manschappen. Beangstigend realistisch! De beelden mogen dan al 70 jaar oud zijn, ze hebben niets aan intensiteit ingeboet.

Arromanches 360, chemin du Calvaire, Arromanches les Bains.

Info: ? +33 02 31 06 06 44 en www.arromanches360.com

4 Erg ontroerend: Colleville-sur-Mer

De Amerikaanse begraafplaats van Colleville-sur-Mer werd wereldberoemd door de film Saving Private Ryan. Ontelbare rijen met graven strekken zich uit net achter Omaha Beach, waar massa’s soldaten het leven lieten. Een plek waar een mens stil van wordt. Het nabijgelegen museum brengt het lot en het leven in beeld van de Amerikaanse soldaten die deelnamen aan de gevechten, om dan soms iets verderop voor eeuwig onder een wit kruisje te rusten. Heel aangrijpend, zonder dat het ooit macaber of voyeuristisch wordt.

Amerikaanse begraafplaats van Normandië, Omaha Beach, Colleville-sur-Mer.

Info: ? +33 02 31 51 62 00 en www.abmc.gov

5 Grootste publiekstrekker: het Overlord Museum 1944

Het in juni 2013 ingehuldigde Overlord Museum zal beslist in de smaak vallen bij al wie een passie heeft voor voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Het biedt onderdak aan meer dan 35 tanks, motorfietsen, landingsvaartuigen, enz., allemaal in zekere mate gepantserd. En er zijn een paar heel zeldzame exemplaren bij. Een leuke anekdote: veel van deze voertuigen werden na de oorlog teruggevonden op de boerderijen in de streek. Want als je als landbouwer zo’n voertuig op halfrupsbanden van het slagveld haalde en terug aan de praat kreeg, had je een perfecte tractor! In de jaren ’50 keek dan ook niemand vreemd op wanneer, vlakbij de Normandische landingsstranden, een pantservoertuig een ploeg trok.

Overlord Museum, Rond-point d’accès du Cimetière Américain, lotissement Omaha Center, Colleville-sur-Mer. Info: ? +33 02 31 22 00 55

en www.overlordmuseum.com

6 Ommetje waard: de Zak van Falaise

Vrij onbekend en toch behaalden de geallieerden hier, in de Zak van Falaise, een van hun grootste overwinningen uit de Tweede Wereldoorlog. De Falaise-omsingeling – want zo wordt de veldslag ook genoemd – in augustus 1944 betekende het einde van de Slag om Normandië. De geallieerde troepen konden tienduizenden Duitse soldaten en tal van pantservoertuigen uitschakelen. In het Mémorial de Coudehard-Montormel, ietwat verwijderd van het gangbare toeristische circuit, komt u meer te weten over dit Stalingrad van het Westen. Laat u bij uw bezoek niet afschrikken door het technische aspect van de eerste zaal. Daarna leert u dankzij de panoramische visie en de uitleg van de gids beslist meer over deze bijzonder bloedige fase uit de Tweede Wereldoorlog. U kunt met de wagen ook het circuit Août 1944 volgen en halt houden bij de belangrijkste strijdplaatsen, waar borden en panelen meer uitleg verstrekken.

Mémorial de Montormel, Les hayettes, Montormel. Info: ? +33 02 33 67 38 61 en www.memorial-montormel.org.

Nicolas Evrard

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content