De beste wijnen voor het tuinfeest

Het is niet altijd makkelijk kiezen tussen de ‘cubitainers’ in de supermarkt. Om u te helpen heeft de redactie van Plus Magazine de beste tuinwijnen geproefd. En dat leverde enkele mooie ontdekkingen op!

Waarom zou u met flessen zeulen wanneer u vrienden uitnodigt voor een barbecue? Zogenaamde ‘cubitainers’ û dozen, meestal van 3 of 5 liter – zijn heel praktisch en betaalbaar. Uiteraard zijn het jonge, lichte wijnen die u meteen moet drinken, maar dat is precies wat u prettig vindt op een mooie zomerdag. Vanzelfsprekend vergeet u niet de witte wijnen en de rosés te koelen tot minder dan 10 °C voor u ze serveert!

Plus Magazine vroeg de wijninkopers van de grote supermarkten een eerste selectie te maken in het gamma van de 3-literverpakkingen: een rode wijn, een witte en een rosé. Daarna grepen we met z’n allen plichtsbewust naar het glas. Ziehier de cubi’s die ons het meest konden bekoren.

l Bij de witte wijnen vonden we de Las Puertas (euro 10,80 bij Delhaize) de lekkerste, een Chileense met 13° alcohol: heel mooi, fijn en lang van smaak maar misschien net iets te alcoholisch voor een barbecue. De Kalamundi (12°, euro 12,91 bij Colruyt) heeft dat nadeel niet. Deze Australische chardonnay heeft een bleekgele kleur met een zilveren schijn en geeft een verrukkelijk parfum van verse boter en ananas. Zijn smaak is vol en evenwichtig met een krachtige ondertoon, misschien zelfs iets te krachtig voor sommigen. De Lalande is minder uitgesproken en toegankelijk voor iedereen: een witte sauvignon met een vleugje pompelmoes, licht en fris.

l Drie roséwijnen trokken onze aandacht: de Costières de Nîmes, Rosé Chantal (euro 12,99 bij Champion) en de Coteaux d’Ancenis (euro 12,30 bij Delhaize) zijn bijzonder aan te bevelen. De eerste is rond, met aardbei in zijn parfum en smaak, en een opmerkelijke structuur. De tweede doet zijn druif, de Gamay, alle eer aan. Een eervolle vermelding gaat naar de Cep d’Or, Cinsault rosé, Vin de pays d’Oc, 12 % alcohol (euro 8,90 bij Carrefour).

l Twee mooie vondsten bij de rode wijnen, de ene Italiaans – Farnese Sangiovese, Terre di Chieti bij Champion, euro 11,39 – en de andere Frans – La Roubine, Côtes du Rhône bij Colruyt euro 13,65. De eerste heeft aroma’s en een hoofdsmaak van zwarte kersen. Hij is licht, soepel en zacht in de mond. De tweede doet aan de beste Côtes du Rhône denken: hij drinkt vlot en is harmonieus, maar naar onze smaak misschien een ietsje te hard in de afdronk. We vermelden ook de Merlot rouge, Vin du Pays de l’Ile de Beauté, 12 % alcohol, aangenaam maar aan de lichte kant (euro 10,35 bij Carrefour). n

A Marc Welsch

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content