De juiste lengte

Vroeger werd al heftig over de lengte van de rok gediscussieerd als die nog maar één duimbreed afweek van de norm. Vandaag staat er geen maat meer op de lengte. De trend is die welke gekroonde hoofden dragen: op of net onder de knie. Verder kan en mag alles. Behalve de excessen waar nog nooit iemand mooier van geworden is. Geen hyperminirok dus, tenzij je Rihanna heet. Maar een wat kortere rok met een paar stijlvolle collants kan best. Of waarom geen lange rok, en dan bedoelen we écht heel lang. Weg evenwel met de rok die halfweg de kuiten valt en je silhouet naar beneden haalt, tenzij je een bonenstaak bent.

Netjes op de knie

Rokjes om mee rond te draaien en te zwaaien. Toen we klein waren waanden we ons prinsesjes of koninginnen. Zoals de Spaanse koningin Letizia, in haar zwierige rok. Hij is op zijn mooist met een fijne taille, geaccentueerd door een riem. Wordt gedragen met hakken, met ballerina’s als je groot van gestalte bent, of helemaal tegendraads, met sneakers.

Net onder de knie, hoewel...

Opgelet met een jurk die tot net onder de knie valt en je tien jaar ouder maakt van zodra je hem aantrekt. Een valkuil die je kan ontwijken door een split die je knie onthult wanneer je stapt of met een asymetrische plooi. Of nog door glanzende, vergulde, zilverkleurige stofjes, lovertjes en voile in te schakelen. Prints uit de jaren 60-70 en platte plooien vooraan, alsof je recht uit een teletijdmachine bent gestapt, laat je beter links liggen. En draag vooral geen platte schoenen.

De midi-jurk (tot halfweg de kuiten) doet het goed met mooie lederen laarzen. Ondoe haar van haar burgerlijke trekjes door haar met een jeansjasje of -hemd te dragen.

Boven de knie

Gekroonde hoofden hebben haar tot de ideale lengte uitgeroepen. Ze past bij elke gelegenheid, staat keurig, maar is verre van oubollig. En iedereen raakt er mee weg.

Laat je dus niet wijs maken dat je na vijftig niet meer voor kort mag gaan. Ja, het mag een stuk boven de knie (maar zeker niet boven de dij). Op voorwaarde dat je er ondoorzichtige collants onder draagt. En dat je rok een min of meer rechte snit heeft. Plooirokjes die beeldig staan... bij meisjes van tien, worden ten stelligste afgeraden.

Olifantenpijpen

Wat staat die pantalon Amal Alamuddin toch beeldig! Zijn lengte benadrukt nog meer haar ranke silhouet. Een trend die ook ons weet te bekoren, ware het niet dat...

ze deze broek enkel heeft gedragen voor een kort tochtje met de vaporetto

ze haar broek, die heel wat vuil moet hebben vergaard, niet zelf moet wassen

ze niet heeft moet schrobben om de zoom weer schoon te krijgen

George haar stevig vasthield en ze dus niet onderuit kon gaan, zoals onze journaliste die met haar hakken in de stof bleef haperen en op haar bips de trap afdaalde.

Rond de enkels

De smalle, rechte broek wordt net boven de enkels gedragen en mag gerust wat been onthullen.

De chinobroek vergaat het net zo. Inkorten hoeft niet, gewoon oprollen.

De rechte, geklede broek wordt lang gedragen, tot over de enkels.

De piratenbroek reikt tot halfweg de kuiten. Dit lijkt een makkelijke lengte, maar als je groot van gestalte bent, kom je bedrogen uit. Draag je er een t-shirt met driekwartmouwen bij, dan lijkt het algauw alsof je je kleren te snel ontgroeid bent.

Foto’s Julien Dewilde Styling Sonja Mertens Make-up Nina Deweerd Productie Anne Vanderdonckt Verkoopsinfo op p. 146.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content