De Literaire Lente

Van 31 maart tot 25 april, tijdens de vierde Literaire Lente, worden vierentwintig lentefrisse boeken in het zonnetje geplaatst. De meeste auteurs maken in deze periode een tournee langs boekhandels en literaire cafés. Een selectie.

Hemelrijk, Thé Lau, Vassallucci/Standaard Uitgeverij

Nieuwe mannen, nieuwe vrouwen, Ingrid Vander Veken, Manteau/Standaard Uitgeverij

Celestien, Monika van Paemel, Meulenhoff/

Standaard Uitgeverij

De rest is geschiedenis, Luc De Vos, Atlas/Veen Bosch & Keuning

Hemelstof, Gie

Bogaert, Podium/

Van Halewyck

Eens kind, altijd kind, Diane Broeckhoven, The House of Books

Het Nijlpaard, Stephen Fry, WPG Uitgevers

De reis naar Verweggistan, Wladimir Kaminer, Cossee/Van Halewyck

Thé Lau, zanger en oprichter van The Scene, beschrijft de laatste dagen van meneer Hemelrijk. Hij haalt jeugdherinneringen op, onder meer aan een vrijage met Stella, zijn grote liefde die nadien met onbekende bestemming vertrekt. Zij en meneer Hemelrijk hebben dezelfde vader...

Simultaan hiermee verloopt het verhaal van Joris, vader van een dyslectisch zoontje en de tuinman van meneer Hemelrijk. Hij krijgt een heel bijzondere band met hem.

Ingrid Vander Veken schreef een roman over een fenomeen waarover men niet uitgepraat raakt. Bestaat de Nieuwe Man echt? Of is hij een wensdroom of een marketingproduct? Hoe deden moeders het toen Nieuwe Mannen nog niet bestonden? Hoort bij de Nieuwe Man ook een Nieuwe Vrouw? Fijnzinnige humor en psychologisch inzicht gaan hand in hand in deze roman die de lezer een spiegel voorhoudt.

Monika van Paemel stelt een roman in twee delen voor die het spiegelbeeld van De vermaledijde vaders moet vormen. Celestien, deel 1 van De gebenedijde moeders, vertelt het levensverhaal van een 14-jarig meisje dat in dienst treedt bij een rijke familie en er drie generaties kinderen opvoedt. Een sterke vrouw met een onweerstaanbaar gevoel voor humor.

Luc De Vos, zanger van de popgroep Gorki, brengt na zijn debuut Het woord bij de daad zijn tweede boek uit: De rest is geschiedenis, een originele autobiografie over een katholieke Vlaamse jeugd.

Gie Bogaert verzamelt subtiel met elkaar verweven verhalen over het thema ‘verlies’. Een koorddanser raakt zijn geliefde kwijt, de vader van Lena overlijdt, ouders rouwen om hun verongelukte dochter, Ian verliest zijn onschuld... Maar allen accepteren ze dit verlies en daardoor is er ruimte voor iets nieuws in hun leven. Hier is een sterke verteller aan het woord die een fantasierijke en toch geloofwaardige wereld weet te scheppen.

Diane Broeckhoven beschrijft in haar nieuwe boek Eens kind, altijd kind het verhaal van de ziekelijke Flora die zich, op de avond dat haar moeder plotseling sterft, laat troosten door de klusjesman Mon. Negen maanden later wordt hun dochter Roza geboren. Roza is de absolute afgod van haar ouders en wordt gekoesterd als een vogel in een gouden kooi: beschermd tegen de boze buitenwereld maar zonder de kans te krijgen haar vleugels uit te slaan. Dit groeit stilaan uit tot een obsessie.

Stephen Fry is het meest bekend als komiek in Blackadder, The young ones en A fish called Wanda. Zijn roman Het Nijlpaard vertelt het verhaal van de mislukte dichter Edward Wallace. Op zoek naar wat rust vertrekt hij naar het landhuis van een vriend. Maar daar gebeuren vreemde dingen. Een hilarisch boek van een rasechte lolbroek.

Wladimir Kaminer vertelt het verhaal van zijn oom Boris die na vele jaren ballingschap plots tot ‘Held van de Arbeid’ wordt uitgeroepen en enkele dagen naar Parijs mag. De bewoners spreken echter verrassend goed Russisch en drinken opvallend veel wodka. Een doldwaze reis naar Verweggistan, met het onverwachte altijd in de buurt.

Meer info over de Literaire Lente: Boek.be, Hof ter Schriecklaan 17, 2600 Berchem, % 03 230 89 23 n

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content