De mooiste van het land

Het prachtige Dubrovnik biedt meer dan het uitzicht op het azuurblauwe water van de Adriatische Zee. De mooiste stad van het land ademt geschiedenis.

Kroatië heeft de vorm van een croissant en een lange kustlijn die zich uitstrekt van Istrië in het noorden tot Dalmatië in het zuiden. Kleine eilandjes en haventjes dragen bij tot de charme, met in het uiterste zuiden Dubrovnik. De omwalde stad domineert de blauwe wateren van de Adriatische Zee maar is tegelijk ook een stad van kunst en geschiedenis. Absoluut het bezoeken waard, ook als cruisehalte.

Feniks

Het door groene heuvels omringde Dubrovnik heeft in haar geschiedenis het hoofd geboden aan zowat alle onheil: oorlogen, aardbevingen en de zware bombardementen tijdens de Balkanoorlog, intussen meer dan 20 jaar geleden. Dankzij internationale hulp vond de stad haar glorie van weleer terug en presenteert ze zich nu aan de wereld als een feniks die uit zijn as herrezen is.

Haar roze dakpannen, paleizen, kerken, tuinen, pleinen, omwallingen en de fonkelende zee laten zich het best bewonderen vanaf de promenade langs de vestingmuren. Een wandeling die de gelegenheid biedt om de schoonheid van de stad in minder dan een uur te vatten. Met bijna twee kilometer omtrek behoren de muren uit de 12de eeuw tot de meest imposante van Europa. Ze getuigen van de tijd dat de stad een onafhankelijke republiek was met als belangrijkste rivaal Venetië. Het was Napoleon die een einde maakte aan de Republiek van Raguse, want zo heette Dubrovnik in 1808. Bij de ingang van Fort Lovrijenac dat, net buiten de stad, op een rots boven de zee uittorent, staat de inscriptie Vrijheid is niet te koop, zelfs niet voor alle goud ter wereld.

Unesco-stad

De oude stad – erkend als Unesco Werelderfgoed – vormt maar een klein deel van Dubrovnik, dat intussen uit zijn voegen gebarsten is. De stadkern bezoekt u te voet, auto’s zijn er niet toegelaten. Eenmaal voorbij de Pilepoort die uitgeeft op een standbeeld van stadsbeschermheilige Sint-Blasius, ontrolt zich de Stradun (of Placa) als een lang lint van door de eeuwen gepolijst marmer. De centrale as van de stad rijgt prachtige gevels en historische monumenten aan mekaar. Zijdelings ontspringen kleine straatjes die zich tussen de hoge huizen slingeren en uitgeven op trappen richting stadsomwalling of afbuigen naar de haven. In de kleine steegjes wisselen souvenir- en modeboetieks af met restaurants en aantrekkelijke terrasjes. Het stille Franciscanenklooster met zijn dubbele zuilenrij biedt wat rust. Niet ver daarvandaan bevindt zich de Onofrio-fontein – een van de symbolen van de stad. Het elegante Sponza-paleis met zijn gotische en renaissancistische details rijst aan het einde van de Stradun op. Het verkeert in het goede gezelschap van de Sint-Blasiuskerk, de O.L.V. Hemelvaartkathedraal en het Rectorenpaleis, met daarachter... de stadswal. Ook buiten de oude stad bevinden zich charmante wijken, zoals Lapad, met zijn lange promenade, restaurants, bars en hotels.

Charmante eilandjes

De prachtige streek rond Dubrovnik nodigt uit tot verkenning. Er liggen enkele mooie eilandjes, zoals de archipel van de Elafiti. Via een mini-cruise kunt u Kolocep, ?Sipan en Lopud bezoeken. Op het eiland Korcula, iets verder weg, meer bepaald in Korcula-stad, staat het Marco Polo-huis. Korcula claimt de geboorteplaats van de ontdekkingsreiziger te zijn. De stad is rijk aan paleizen, fantastische gebouwen én enkele sympathieke restaurants. Ideaal dus om een pauze in te lassen en een schotel zeevruchten te verorberen met een zonnig lokaal wijntje, een PoÜip of Plavac.

Eric Valenne

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content