De nieuwe oogst

Boeken voor in bed, boeken voor op een terrasje, boeken voor poëten en voor (boeken)wurmen... hopelijk vindt ieder zijn gading in onze selectie van deze maand.

Eva’s ontwaken, Constance Beresford-Howe, Unieboek, 240 p., euro 16,99

De bronzen hond, Sarah Harrison,

Unieboek, 528 p., euro 17,99

Liefde bedrijven, Jean-Philippe Toussaint, Uitgeverij Bert Bakker, 156 p., euro 14,95

Honderd liefdessonnetten, Pablo Neruda, uitg. Prometheus, 214 p., a17,50 (de Spaanse teksten + de vertaling door Catharina Blaauwendraad).

De laatste keer, Kristien Hemmerechts, Uitgeverij

Atlas, 286 p., euro 18,50

De start van een nieuw leven

In Eva’s ontwaken beschrijft de Canadese schrijfster Constance Beresford-Howe hoe de 66-jarige Eva Carroll na veertig jaar huwelijk haar lastige en ziekelijke echtgenoot verlaat. Met enkel haar eerste pensioencheque en een handvol huishoudgeld in de hand, verlaat ze haar veilige middle-classomgeving en huurt ze een groezelige kelderverdieping in een grauwe buurt. Toch krijgt Eva geen spijt van deze ommekeer in haar leven. Integendeel, ze voelt zich bevrijd en bouwt een heel nieuw leven op. Een leven waarin ze leert omgaan met het onvoorspelbare, met ziekte en eenzaamheid, maar waarin ze ook wijsheid en onafhankelijkheid leert kennen en totaal onverwacht liefde vindt. In Canada is dit boek sinds zijn verschijning al meer dan dertig jaar onafgebroken in druk.

Drie vrouwen, één plaats

Met haar debuutroman Als wilde bloemen werd Sarah Harrison meteen wereldberoemd. Ook van De Paardenheuvel werden al ruim 25 000 exemplaren verkocht. In haar nieuwe boek, De bronzen hond, staan drie vrouwen centraal die elk in hun wereld ontdekken dat ’thuis’ de plek is waar je hart vertoeft. De levensverhalen van Claudia, Miranda en Roberta zijn verbonden door één prachtige plek, door de gebeurtenissen die hen naar die plek brachten en door de liefdes die deze plek tot hun thuis maakten.

Liefde in verval

Liefde bedrijven is een geestig en tegelijk ontroerend verhaal over een afbrokkelende liefde. Een naamloze verteller volgt zijn vriendin Marie, die haar modecreaties in Tokio gaat voorstellen. Afwisselende aantrekking en afstoting kenmerken hun relatie, een relatie die zich afspeelt tegen de achtergrond van het prachtig beschreven leven in de onpersoonlijke grootstad, maar die eigenlijk al vanaf de eerste pagina gedoemd is om te mislukken. De Belgische schrijver, fotograaf en cineast Jean-Philippe Toussaint heeft met dit boek zeker geen platvloerse liefdesroman afgeleverd, maar een boek waarin de suggestie zo sterk is dat de verbeelding van de lezer de rest doet.

Liefdessonnetten

Pablo Neruda wordt beschouwd als een van de allergrootste dichters van de twintigste eeuw. In 1971 ontving hij de Nobelprijs voor de literatuur. Ter gelegenheid van zijn honderdste geboortedag, op 12 juli 2004, werd zijn dichtbundel Honderd liefdessonnetten û één van de hoogtepunten in het werk van Neruda û voor het eerst in zijn geheel in het Nederlands vertaald. De dichter betuigt zijn intense liefde voor Matilde Urrutia, de belangrijkste vrouw in zijn leven, die een beslissende invloed had op de latere ontwikkeling van zijn poëzie.

De laatste keer

De nieuwste roman van Kristien Hemmerechts vertelt op meeslepende wijze het verhaal van een jonge vrouw die steeds nauwer betrokken raakt bij het lot van haar stad en van de man van wie ze tot haar eigen verbijstering zielsveel houdt. Het is juni 2001. In de bioscoopzalen van West-Europa verovert Amélie Poulain de harten van het publiek. Yoko Debondt, een jonge weduwe, ziet de film en besluit Amélies voorbeeld te volgen. Ook zij wil als een goede fee andere mensen helpen. Wanneer ze op een ochtend de lifter Hichi Gielen oppikt en mee naar haar huis neemt, ontdekt ze het pijnlijke verschil tussen film en werkelijkheid.

Leen Baekelandt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content