Het Belfort van Doornik © CORALIE CARDON

De Unescoroute, 500 km erfgoed

De Unescoroute, 500 km erfgoed

Wallonië telt, verspreid over het gewest, behoorlijk wat monumenten en sites die op de Unesco Werelderfgoedlijst prijken. Sommige zijn onderdeel van een geheel, zoals de belforten of oude mijnsites. Andere kregen het label omwille van hun eigen, unieke waarde. Denk maar aan de kathedraal van Doornik, de scheepsliften op het Canal du Centre of de neolithische vuursteenmijnen van Spiennes.

Sinds vorig jaar kan je al deze meesterwerken van menselijk vernuft via de Unescoroute verkennen met de fiets. Bijna 500 km fietsplezier langs plekken die het label Uitzonderlijk Waals Erfgoed meekregen. De route start in de omgeving van Doornik en reikt tot aan de Nederlandse grens via de Condroz, de Ardense heuvels en doet zelfs een klein stukje Duitsland aan dankzij de Vennbahn, een oude Belgische spoorlijn die ook even de grens overwipt. De route maakt vooral gebruik van de bestaande, vlakke Ravel-fietspaden en dat maakt het aangenaam en toch gevarieerd om te rijden. Al wachten op het einde enkele kuitenbijters.

Om het je makkelijk te maken is de route opgedeeld in elf etappes, van 18 tot 68 km, die telkens beginnen en eindigen in een stad. Maar als je de route wil rijden, bereid je je toch best wat voor, want er zijn geen eigen wegwijzers. Het gedetailleerde parcours van elke etappe of de lijst met knooppunten kan je downloaden op de website van de Waalse toeristische dienst. Daar kan je ook een gratis roadbook downloaden met een overzicht van de toeristische bezienswaardigheden langs de route en een lijst van fietsvriendelijke overnachtingsplekken. Daarna is het enkel nog genieten van zoveel fiets- én erfgoedplezier.

walloniebelgietoerisme.be > Culturele uitstapjes > Meer > Unesco-erfgoed in Wallonië

De scheepslift in Strépy-Bracquenies
De scheepslift in Strépy-Bracquenies© BRUNO D'ALIMONTE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content