De wijntrends van dit jaareinde

De nakende feestperiode is een ideale gelegenheid om nieuwe trends in wijnen en wijn proeven uit te proberen!

België Boven!

Clos des Agaise Cuvée Ruffus, Chardonnay Meerdael, Genoels-Elderen Zilveren Parel, Schorpion Brut Goud... Het zijn namen van mousserende Belgische wijnen die een groot succes kennen. Ze worden gemaakt volgens de méthode champenoise en sommige haalden al internationale prijzen. Goedkoop zijn ze niet (euro 15 tot euro 19) maar de wijnbouwers kunnen de vraag niet of nauwelijks volgen. Daarom steekt nu een fenomeen als Belgian Bubbles (te koop bij Carrefour) de kop op: deze schuimwijn wordt in België gemaakt, maar van drie druivenrassen die uit Frankrijk worden ingevoerd. Hij vloeide vorige zomer tijdens de Spelen uitvoerig in het Belgian House in Londen.

Allemaal Pays d’oc?

Ze zijn niet meer te tellen, het aantal restaurants dat als huiswijn een vin de pays d’oc schenkt. Het gaat in de regel om pretentieloze wijntjes met een voordelige prijs-kwaliteitverhouding. Ze zijn afkomstig uit vier departementen in de regio Languedoc-Roussillon (Hérault, Aude, Gard, Pyrenées orientales). De regio telt ook een aantal minder bekende aoc’s ( appellations d’origine contrôlée). Die zijn weliswaar in opkomst, maar nog zeer betaalbaar. Ze luisteren naar namen als AOC Cabardès, AOC Malepère en AOC Minervois-La Livinière. Niet voortvertellen!

Minder alcohol

Misschien hebt u ze al gezien, de flessen met in reuzenletters 9,5%, 10% of 11% op het etiket? Het cijfer verwijst naar het alcoholvolumepercentage.

Deze wijnen met minder alcohol zijn een reactie op het feit dat de klimaatverandering het alcoholvolume de hoogte in drijft. En natuurlijk ook op de strenge alcoholcontroles. Er bestaan verschillende technieken om zulke wijnen te maken, maar die hebben helaas allemaal een invloed op de smaak en het aroma. De kwaliteit van deze wijnen kan dus heel sterk verschillen. Proeven, proeven, proeven...

Decanteren!

Dacht u dat decanteren alleen nodig is om zuurstof te brengen in oude, tanninerijke wijn? Mis dus. De klimaatopwarming (ja, die alweer) zorgt ervoor dat heel veel jonge wijnen veel tannine bevatten. Door ze te decanteren maakt u dus ook gewone wijntjes soepeler en minder bitter. Dat gebeurt nu al in veel restaurants in Frankrijk. Nog verrassender is het effect als u bepaalde witte wijnen decanteert. Chardonnays die in houten vaten rijpten, jonge Rieslings en veel Sauvignons uit de Loire winnen aan smaak en aroma als u ze decanteert.

Op de foto: de wijnfontein (karaf+adaptor) van Screwpull maakt het decanteereffect nog groter (euro 69).

Cava... und kein Ende

Ook al veel slechte cava moeten drinken? Cava is zo hot geworden dat de wijnboeren in Catalonië hun productie hebben opgedreven. Resultaat: terwijl de ene cava prettig wegdrinkt, smaakt de andere groen en onrijp. Om een beetje zeker te zijn van de kwaliteit betaalt u beter iets meer en kiest u voor een fles met de vermelding Gran Reserva.

Deze wijn heeft 30 maanden mogen rijpen en dat geeft toch al meer garanties. En natuurlijk moet er op de onderkant van de kurk een vierpuntige ster staan afgebeeld.

Elke gast een ander flesje

Delhaize en tal van wijnhandels pakken dit eindejaar uit met een groot aanbod champagnes, mousserende en stille wijnen in flesjes van 20 of 25 cl. Ze spelen daarmee in op de minitrend. Die komt uit het nachtleven en waait nu over naar feesten thuis. We serveren niet meer aan iedereen dezelfde wijn uit grote flessen of uit bag-in-boxen. Op de tafel of het buffet komt een grote variatie miniflesjes waaruit elke gast zijn gading kiest. De witte en mousserende wijntjes uiteraard in een badje van ijsblokjes.

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content