© ISTOCK

Dieren op vrijersvoeten

Opvoedtips en verwentrucs

Om de partner aan te zetten tot paren, vertoont elke diersoort zo zijn eigen stereotiepe gedrag: een specifieke houding aannemen, van kleur veranderen, uitbundig zingen, ja zelfs een cadeautje geven! Van pauwen is geweten dat de mannetjes hun prachtige staart open spreiden om een vrouwtje te versieren. Hoe mooier en kleurrijker hun staart, hoe meer succes ze oogsten. Stekelbaarzen maken gebruik van een gelijkaardige truc. Zij proberen het wijfje te imponeren met hun buik, die dan rood aanloopt. En ook hier geldt: hoe roder de buik, hoe meer kans ze bij hun partner maken.

Meestal zijn het de mannetjes die de vrouwtjes opvrijen. Toch zijn er ook dieren waar de wijfjes hun verleidkunsten bovenhalen. Zoals de struisvogel, waar het vrouwtje met haar dijen pronkt door met haar vleugels te klapperen. Bij de flamingo’s gaan dan weer zowel de mannetjes als de wijfjes de versiertoer op. Ze voeren een vrij complexe dans op om hun partner te verleiden. Want hoe complexer de dans, hoe groter de paringskans. Die complexiteit zou namelijk wijzen op een betere motorische coördinatie en dus een veelbelovende zorg voor de jongen. Ook de kleur speelt een rol: hoe rozer de flamingo, hoe meer garnalen hij eet en hoe beter hij zich zou moeten kunnen voortplanten.

JULIE WILLEMS, GEDRAGSTHERAPEUTE
JULIE WILLEMS, GEDRAGSTHERAPEUTE© GUY PUTTEMANS

Bij andere vogels worden de wijfjes meestal tot de mannetjes aangetrokken door hun gezang. Ook herten passen die techniek toe. Ze burlen om de hinden te lokken en potentiële concurrenten te waarschuwen. Daaruit volgt dan meestal een gevecht, waarbij de mannetjes mekaar met hun geweien te lijf gaan. De winnaar van die tweestrijd wint het vrouwtje voor zich. Ook kikkers en padden slaan aan het kwaken om door de wijfjes te worden opgemerkt.

En dan zijn er nog de dieren die hun geliefde een cadeautje geven. Zo vangen schorpioenvliegen een prooi om aan hun partner te schenken. Dat is tevens ook de reden waarom eksters erom bekendstaan blinkende voorwerpen te stelen. Ze leggen die dan in hun ingenieus gebouwde nest om er hun partner mee te lokken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content