Het authentieke interieur.

Dineren als in de belle époque

Het dorpje Waulsort, mooi ingebed aan een bocht van de Maas tussen Dinant en Hastière, was ooit een vakantieplek die geliefd was bij de Belgische elite. Van de belle époque tot de jaren 50 kwamen ontelbare grote namen uit onze nationale geschiedenis hier logeren in hotelpaleizen: Hendrik Conscience, Adolphe Max, de gebroeders Delhaize, Paul-Henri Spaak... Sommigen hadden er zelfs een eigen vakantiehuis.

Ook al is het dorp vandaag geen hotspot meer, het koestert nog wat rest uit die gouden tijd. Prachtige landhuizen in Maaslandse stijl, zoals de nog authentieke Villa 1900. Daar kan je je vandaag onderdompelen in het dagelijkse leven van een belle-époquewoning, van de inkomhal tot de marmeren badkamer. Je kan er zelfs eten en slapen.

De villa wordt beheerd door een dorpscoöperatieve. Rondleidingen gebeuren door een gids in de kleding van toen. Het landhuis herbergt ook een kruidenierswinkeltje met lokale producten. Diezelfde producten kan je proeven in het restaurant dat in de vroegere eetkamer van de villa is ingericht. Net als toen mag de kokkin haar inspiratie de vrije loop laten, waarbij ze enkel seizoensproducten gebruikt, die ze aanpast aan de wensen van de gasten. Dat alles opgediend in belle-époquevaatwerk. Ideaal voor de vertering nadien is het dorp verkennen of een wandeling maken over een van de vele wandellussen in de streek.

Villa 1900, Ruelle des Jardins, 5540 Waulsort, toegang via de Rue de la Chaussée. Vooraf reserveren is een must. waulsort.be

Waulsort aan de Maas.
Waulsort aan de Maas.© WBT – JL Flemal
De gevel van landhuis Villa 1900.
De gevel van landhuis Villa 1900.© Pierre Pauquay

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content