Een hangende minituin

Met de typisch Engelse ‘hanging baskets’ kunt u uw tuin opfleuren, maar net zo goed op een klein terras van een bloemenweelde genieten.

Nog meer baskets en manden vindt u in het boekje ‘Decoreren met hanging en standing baskets’ van Olga Dol & Liz Bickerstaffe, Forte Uitgevers, 48 p., euro 12,50

Materiaal (per korf)

Een schroefoog en een korf (diameter: 35 à 40 cm)

potgrond

spagnum (veenmos)

3 Petunia ‘Sky Blue’, blauwwit (nr. 1 op het schema op de keerzijde)

1 Petunia ‘Prism Sunshine’, lichtgeel (nr. 2)

3 Lobelia ‘Light Blue’, lichtblauw (nr. 3)

1 Nemesia strumosa ‘KLM’ blauwwit (nr. 4)

1 Lysimachia aura, geel blad (nr. 5)

1 Scaevola, blauw (nr. 6)

1 Nemesia fruticans, paarsblauw (nr. 7)

1 Argyranthemum frutescens, wit (nr. 8)

1 Salvia farinacea, donkerblauw (nr. 9)

1 Helichrysum petiolare, geelgroen blad (nr. 10)

Werkwijze

De kleuren van de basket lopen heel langzaam in elkaar over. Zet de planten vooraleer u ze koopt, in de winkel even bij elkaar zodat u goed kunt zien of de kleuren mooi harmoniëren. Lees vooraleer u aan de slag gaat onze tips. Vul de onderkant van de mand met een ruime laag spagnum. Wanneer u halverwege bent, maakt u in het midden een holletje dat u met potgrond vult. Ga langs de wand omhoog met spagnum en vul het midden weer met potgrond. Plaats de planten zoals aangegeven in het schema. Een aantal Lobelia’s (nr. 3) en de Lysimachia (nr. 5) worden door de mazen van de mand heen in de zijkant aangebracht.

Tips

Een dikke laag spagnum of veenmos werkt als een soort buffer tegen uitdroging. Aan de binnenkant van de moslaag kunt u een kokosinlegger (te koop in tuincentra) plaatsen om uw planten nog beter tegen uitdroging te beschermen.

Om uitdroging te voorkomen kunt u ook hygroscopische kristallen door de potgrond mengen. Deze absorberen water en geven dat langzaam af wanneer de grond droger wordt.

Werk langwerkende voedingskorrels door de potgrond heen.

n Wilt u makkelijk werken, plaats de mand dan op een emmer.

Per mand hebt u 13 tot 20 plantjes nodig met een groeihoogte van 15 tot 20 cm. Gebruik verschillende soorten om er continu plezier van te hebben.

De positie van de mand û zon, schaduw of halfschaduw û bepaalt de keuze van de planten. Meng steeds bloemdragende en bladplanten.

Geef de mand één keer per dag water. Naarmate de mand volgroeid raakt, heeft ze meer water nodig.

Knip de uitgebloeide bloemen dagelijks weg.

Om de planten door de spijlen te halen, omwikkelt u ze met een stuk krant. Steek de krant van binnenuit door de mand en verwijder ze daarna voorzichtig.

Dompel de afgewerkte basket helemaal onder in water. Herhaal dit enkele keren gedurende de eerste week.

A Leen Baekelandt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content