© GETTY IMAGES

Een koosnaam voor je kat

OPVOEDTIPS EN VERWENTRUCS

Hoe leer je je kat te reageren op de naam die je haar hebt gegeven? Om te beginnen door een naam te bedenken die aanslaat bij je kat. Dus een kattennaam met niet meer dan twee lettergrepen. Die bekt niet alleen makkelijker voor jou, je kat zal hem ook sneller herkennen. Want eigenlijk pikken katten vaak slechts de allerlaatste lettergreep van hun naam op als je hen roept. Zijn er te veel lettergrepen, dan zal die naam niet doordringen en wordt de communicatie onnodig bemoeilijkt.

Een kat leer je immers niet op dezelfde manier dingen aan als een hond, zoveel is duidelijk. Een hond krijg je vlot zo ver dat hij op bevel naar je toe komt, want hij wil zijn baasje altijd en overal behagen. Maar denk vooral niet dat je dit ooit van je kat gedaan krijgt. Daarvoor is ze te onafhankelijk en een te grote levensgenieter. Je kan je kat wel op een manier aanspreken dat ze zin krijgt om naar je toe te komen, wat niet wil zeggen dat ze dit systematisch ook doet, telkens je haar roept. Het gaat hier dus eerder om een uitnodiging dan om een bevel.

Een kat heeft snel door dat de naam die je hebt gekozen voor haar bedoeld is. Het volstaat hem verschillende keren te herhalen wanneer je je tot haar richt. Zeg bijvoorbeeld een paar keer na mekaar ‘Minoes’, ‘Minoes’, ‘Minoes’, op zachte toon en met een glimlach, terwijl je haar streelt en aankijkt, tegen haar praat of met haar speelt. Zo zal ze al snel haar naam associëren met jouw aanwezigheid in haar buurt.

Eens je kat dat begrepen heeft, is het zaak haar naar je toe te lokken. Dat doe je door een paar keer haar naam te roepen, zonder dat er het bevel ‘kom’ of ‘hier’ op volgt, zoals je dat bij een hond zou doen. De intonatie die je in haar naam legt, is daarbij uitermate belangrijk: hoe jovialer en zachter je toon, hoe meer je kat geneigd zal zijn om te komen. Al kan je dat proces natuurlijk een handje helpen met een snoepje: dat verhoogt haar motivatie en zorgt voor een positieve associatie.

JULIE WILLEMS Gedragstherapeute
JULIE WILLEMS Gedragstherapeute© G.F. GUYPUTTEMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content