Dinant, een van de start- en eindpunten van EuroVelo 5. © ANIBAL TREJO

Engelse pelgrims achterna

Engelse pelgrims achterna

EuroVelo staat voor langeafstandsfietstochten die verschillende landen van Europa met elkaar verbinden. Vaak zijn het trajecten die duizenden kilometers beslaan. Maar die je gelukkig ook in stukjes kan fietsen, met name in eigen land. Want ook ons land wordt doorkruist door een aantal EuroVelo-trajecten. En sinds 1 januari is ook Vlaanderen lid geworden van dit project.

Wellicht het mooiste en meest gevarieerde traject is de Via Romea Francigena, kortweg EuroVelo nr. 5. De route volgt grotendeels die van de Engelse pelgrims in de middeleeuwen, op weg naar Rome. Kunststeden, idyllische waterlopen en eeuwenoude wegen wisselen elkaar als vanzelfsprekend af.

Het Belgische deel van deze tocht is verdeeld in tien etappes. Het traject komt ons land binnen ter hoogte van Roubaix en trekt dan door het Pays des Collines en de Vlaamse Ardennen. Als apetizer kan dit meteen tellen op de trappers. Het vervolg van het parcours vergt gelukkig minder inspanning. Het volgt de Dender en de Zenne richting Pajottenland en Brussel en slaat dan af naar de Maas en Dinant. Vandaar gaat het verder door de Condroz en een deel van de Ardennen en verlaat ons land in Martelange waar je het Groothertogdom Luxemburg binnenrijdt. Maar geen paniek: het traject volgt het spoor van de middeleeuwse pelgrims en zij liepen liever door valleien dan over hellingen te klimmen.

Vertrek van de Namourette veer-bootjes in Namen.
Vertrek van de Namourette veer-bootjes in Namen.© JEAN-PAUL REMY

eurovelobelgium.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content