Etherische oliën, perfect voor de zomer!

Etherische oliën kunnen we gebruiken om ons huis een lekker geurtje te geven. Maar deze schatten uit de natuur ruiken niet alleen heerlijk, ze kunnen ook gezondheidskwaaltjes voorkomen en genezen.

Etherische oliën zoals lavendel en sinaasappel, kunnen dankzij hun biochemische structuur niet alleen verrukkelijk ruiken maar ook pijstillend, genezend, antiseptisch, relaxerend,... zijn. Een overzicht.

Ik word geplaagd door insecten

Terwijl de meeste insecten ons bloed opzuigen als maaltijd, vallen andere ons gewoonweg aan om zich te verdedigen. Helaas blijft het resultaat echter hetzelfde: jeuk, zwellingen, een branderig gevoel,...

De oplossing: hou een flesje etherische olie van spijklavendel binnen handbereik en breng zo snel mogelijk na de beet een (onvermengd) druppeltje aan op de huid. De last zal onmiddellijk verminderen.

Ik heb acne

Steeds meer volwassen vrouwen kampen met acne. De symptomen zijn typisch: mee-eters (of zwarte puntjes), bobbeltjes (of puistjes), pukkels (puistjes met een wit puntje), ontstekingscystes (rode, geïrriteerde zones met aanwezigheid van etter). Hoewel ze in de zon lijken te vervagen, zal het aantal puistjes na enkele weken weer toenemen.

De oplossing: etherische olie van theeboom vermindert de infectie en bevordert de genezing. Breng een tot twee druppels met een wattenstaafje aan op de puistjes.

Ik heb de ene blaas-ontsteking na de andere

Een blaasontsteking herken je aan het branderige of prikkende gevoel bij het plassen, omdat je voortdurend kleine hoeveelheden moet plassen, mogelijke pijn in de onderbuik en soms lichte bloedingen waardoor de urine sporen van bloed vertoont. Ondanks een behandeling met antibiotica keren de infecties vaak terug. U kunt beter voorkomen dan genezen!

De oplossing: etherische olie van ceylonkaneel bestrijdt virussen en bacteriën. Verdun één druppel met 10 druppels plantaardige olie (gebruik de olie niet onvermengd om irritatie te vermijden) en masseer er één keer per dag uw onderbuik mee.

Ik heb zware benen

Benen die een ton wegen, opgezwollen enkels, jeuk en duidelijk zichtbare aders... Al deze symptomen wijzen op een chronische veneuze insufficiëntie (CVI). Om ze te voorkomen, legt u uw benen beter iets hoger tijdens het slapen. En was ze tijdens het douchen steeds met lauw water, te beginnen bij uw voeten naar uw lies. Veel beweging kan ook helpen!

De oplossing: verdun 6 druppels etherische olie van citroen, munt, lavendel of den in een neutrale zeepgel of plantaardige olie en giet het mengsel in het badwater (of voetbadwater). Of masseer 3 druppels essentiële olie van cipres, vermengd met plantaardige olie op de aders.

Ik heb een stressaanval

De ijsman is te laat, u vindt geen plekje voor uw handdoek op het strand, u bent een spannende thriller aan het lezen,... Zelfs op vakantie wordt u herhaaldelijk geconfronteerd met psychische spanningen!

De oplossing: om de stress te verjagen, kunt u 2 tot 3 druppels etherische olie van roomse kamille (moederkruid of margriet), lavendel, mandarijn of sinaasappel aanbrengen op een zakdoek of op uw hoofdkussen, masseren op uw borst of verspreiden met een verstuiver.

Ik ben lucht-, zee- of wagenziek

Dit kwaaltje treedt op door een conflict tussen wat het oog ziet, en wat het lichaam voelt. Het resultaat: bleekheid, zweten, duizeligheid, hoofdpijn, een algemeen gevoel van onbehagen en uiteindelijk misselijkheid en braken.

De oplossing: hier zijn de wonderplanten gember en/of pepermunt. Adem 30 minuten voor uw vertrek, en daarna om de 2 tot 3 uur naargelang van de behoefte, een zakdoek met enkele druppels van deze etherische oliën in.

Mijn maag ligt overhoop

Een te vettige maaltijd, te veel gedronken, een gerecht gegeten dat bacteriën bevatte,... Spijsverteringsproblemen kunnen vele oorzaken hebben. Als deze symptomen geassocieerd worden met koorts, meer dan 24 uur duren en kinderen of bejaarden betreffen, raadpleegt u beter een arts, in de andere gevallen kunnen essentiële oliën een eenvoudige maar efficiënte oplossing bieden.

De oplossing: etherische olie van pepermunt (1 druppel op een suikerklontje) werkt zeer snel. U kunt ook 1 druppel olie van gember, basilicum, koriander of mandarijn mengen met 3 druppels plantaardige notenolie. Masseer uw buik met dit mengsel na elke maaltijd. nMeer informatie:

– Etherische oliën, handboek voor aromatherapie. Michel Vanhove en Geert Devlieghere, De Eenhoorn, euro 13,50 (isbn: 978 90 739 1312 7).

– Aromatherapie, de essentie. Geert Devlieghere, Aromata/S-consult, euro 4,95.

– Aromatherapie. Dominique Baudoux, Snoeck, euro 24,50 (isbn: 978 90 5349 426 4).

Michèle Rager

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content