Industrieel erfgoed langs het water.

Fietsen langs de Waalse Dender

Toegegeven, de Dender is niet onze meest lieflijke rivier, maar langs het Waalse deel ervan vallen mooie verrassingen te ontdekken. Hier, tussen rijen populieren op de oevers, kronkelt de rivier door een fraai stukje Picardisch Wallonië. De fiets is dan ook het uitgelezen transportmiddel.

Voor deze fietstocht volg je best via de knooppunten een zeer gemakkelijke en niet te lange lus van een dertigtal kilometer (reken 2 oe uur op de trappers). Perfect geschikt voor een daguitstap met een mix van culturele bezoekjes, wandelingen en eetplezier. De tocht start in Ath, maar eer je op de fiets stapt, kan je misschien door het stadscentrum struinen of een bezoek brengen aan het Gallo-Romeins Museum. Hier wachten onder meer twee antieke boten uit de Romeinse tijd – de grootste die ooit in België zijn gevonden – en een tijdelijke tentoonstelling over de geschiedenis van het bier. Via het jaagpad langs de Dender gaat het vervolgens richting Lessen, waar we onderweg een leuk restaurantje langs de oever ontdekken.

Een van de vele ophaalbrugjes.
Een van de vele ophaalbrugjes.

Verderop bereik je na een heel rustige tocht het hospitaalmuseum Notre-Dame de la Rose. Dit statige pand gaat terug tot de 13de eeuw en is geklasseerd als belangrijk Waals erfgoed. Daarna verlaat je de rivieroever en rij je langs uitgestrekte porfiergroeven, die onder meer de straatstenen voor de Parijse Champs-Elysées hebben geleverd. Via het kasteel van Lessenbos en door rustige dorpjes kom je zo terug aan het startpunt in Ath.

De knooppuntenroute voor deze fietstocht vind je op visitwapi.be/nl/sit/met-de-fiets-van-het-pays-des-collines-naar-de-dendervlakte

Hospitaalmuseum Notre Dame de la Rose.
Hospitaalmuseum Notre Dame de la Rose.© F. VAUBAN
Fietsen langs het jaagpad.
Fietsen langs het jaagpad.© CORALIE CARDON

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content