© frank bahnmüller

Fonny kruipt in de huid van een Romein

“Wie ons bezig ziet op een evenement of in Het verhaal van Vlaanderen denkt misschien dat wij spélen dat we Romeinse soldaten zijn, maar zo zien wij het niet. Als wij ergens ons kampement opzetten, dan leven we een heel weekend volgens de spelregels van 2.000 jaar geleden, zonder gebruik te maken van modern materiaal. Het is meer een ervaring. Ik trek mijn Romeinse kleren aan, stap dat kamp binnen en ben ontkoppeld van de dagelijkse realiteit.” Zo omschrijft Fonny Heyrman (50) zijn hobby als re-enactor. Zelf kruipt hij geregeld in de huid van de Romeinse soldaat Procillus, volgens de overlevering een tolk van Caesar tijdens de Gallische oorlogen.

“Toen ik mij bij de Romeinse re-enactmentgroep Legio XI aansloot, moest ik een rol kiezen waarin in verder kan evolueren. Ik koos voor een militair. Niet zozeer omdat ik oorlog voeren leuk vind. Integendeel – ik denk dat de Romeinen minstens even gemene dingen hebben gedaan als de Russen nu -, maar ik vind het interessant om te zien hoe zo’n leger georganiseerd was en ben als ingenieur vooral geïnteresseerd in oude technieken.” Zo verdiept Fonny zich geregeld in oude manuscripten over torsiegeschut en snuffelt hij in musea graag rond in de Romeinse geschiedenis. “Het fijne aan de Romeinse wetenschappers waarop we ons baseren, is dat ze zich niet tot één specialisme beperkten, zoals nu vaak het geval is. Behalve over oude technieken, heb ik al veel bijgeleerd over chemie, astrologie, musicologie,... Ik geef mijn kennis tijdens de evenementen ook graag door aan het publiek. Ik geef demonstraties en mensen mogen vragen stellen.”

Ik trek mijn Romeinse kleren aan, stap het kamp binnen en ben ontkoppeld van de dagelijkse realiteit. Fonny Heyrman

Een van die evenementen waaraan Procillus dit jaar met Legio XI zal deelnemen zijn de Caesarfeesten die om de 25 jaar worden gehouden op de erfgoedsite van Archeocentrum Velzeke. “De leukste evenementen zijn die waar heel nauw wordt toegekeken op de historische correctheid. En het is ook fijn om met buitenlandse groepen samen te werken, net als in de Romeinse tijd, toen een leger ook werd samengesteld uit verschillende volkeren.”

legioxi.be. Caesarfeesten, 9 & 10/9 in Velzeke (Zottegem)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content