Frisse make-up als je ’t warm krijgt

Opvliegers zijn een echte afknapper! Ze komen onverwachts en op de meest ongelegen momenten. Hier zijn enkele tips om je make-up fris te houden, zelfs als je het te warm krijgt.

Opvliegers verrassen ons vaker dan ons lief is. Ze worden veroorzaakt door een slechte interpretatie in de hypothalamus – het centrum dat onze lichaamstemperatuur regelt – en door hormonale factoren. We worden plots rood van decolleté tot haarwortel en zweten ons ’s nachts te pletter. Couperose, een overactieve schildklier en bepaalde cholesterolbehandelingen kunnen het fenomeen verergeren. Maar met gezond verstand en aangepaste make-up kan je het ongemak aardig onder controle houden.

Basislaag

Geen enkele make-up houdt lang zonder een goede basislaag. Kies voor een serum dat aangepast is aan jouw noden (hydraterend, vlekverminderend, verstevigend) en breng daarop een lichte dagcrème aan plus een matterende primer die je huidtextuur gladder maakt en ervoor zorgt dat je make-up langer blijft zitten.

Tip. Je brengt beter twee of drie dunne laagjes over elkaar aan dan één dikke. Breng niet te veel aan: een eetje product volstaat al.

Teint

Gebruik vooral dekkende en matterende producten. Klein probleem: die kunnen een uitdrogend effect hebben, terwijl je huid bij het ouder worden net fijner wordt en haar waterreserve verliest. Gelukkig zijn er vandaag ook matte, lang houdende, comfortabel aanvoelende foundations die bovendien verrijkt zijn met verzorgende actieve bestanddelen. Kies bij voorkeur voor een mousse en een vast of mineraal poeder. Die blijven beter zitten dan een crèmige of lopende textuur. Breng het product aan van de T-zone richting gelaatscontouren (zie afbeelding hierboven). Zeg ja tegen poeder, op voorwaarde dat het verzorgend en van goede kwaliteit is (ultrafijn en gemicroniseerd), zodat het niet gaat klonteren en kleven op je gelaat.

Ogen

Vervang je kohl of oogpotlood door een eyeliner. Of, als je geen al te stabiele hand hebt, door mascara met een speciaal borsteltje dat de wimpers van bij de wortel aanzet. Door de wimpers vanaf de basis voller te maken, krijg je een handig twee-in-één eyelinereffect. Kies voor de zekerheid een waterproof of smudgeproof eyeliner, zodat je make-up niet gaat uitlopen.

Wangen

Laat crèmige make-up links liggen en ga voor een cheek stain. Met deze inktachtige textuur kleur je de appeltjes van je wangen zonder dat ze onnatuurlijk ogen. Olivier Echaudemaison, artistiek directeur bij make-upmerk Guerlain: “Dep met je vingertoppen op je jukbeenderen richting je slapen. Ga echter nooit lager dan de neusvleugels. Dat verzwaart je gelaatstrekken.”

Tip. Dit type make-up kan je ook aanbrengen op je lippen (op een verzorgende balsem).

Fixatie

Ziezo, je hebt nu een frisse, lichte en transparant ogende make-up. Om te zorgen dat hij nog langer houdt en om je bij te spijkeren als de opvliegers komen opzetten, hou je best matterende doekjes (van Chanel, Shiseido of Bobbi Brown) en een verstuiver met thermaal water bij de hand. Of beter nog: een verstuiver met schoonheidswater dat is verrijkt met hydraterende actieve bestanddelen tegen huidveroudering.

Info – Dior en Lancôme, in de parfumerie – Embryolisse, bij de apotheker – Jane Iredale, bij Parfuma (Antwerpen) en op janeiredale.com – L’Oréal, in de supermarkt.

VIRGINIE DRAELANTS

Partner Content