Gaat cash morgen op de schop?

Jullie reacties op ons dossier van vorige maand.

Veel te vroeg

Dat banken steeds minder automaten hebben, bewijst dat zij er niet zijn voor de klant, maar de klant voor hen. Cash geld afschaffen kan pas als iedereen vertrouwd is met andere betaalmiddelen. Misschien over 10 jaar dus, als al de computeranalfabeten overleden zijn. Er zijn nog altijd mensen die elke maand hun pensioen cash uitbetaald krijgen van de postbode! In Geel is er voor het hele centrum nog maar één automaat beschikbaar, op het einde van een winkelstraat, zonder parkeermogelijkheid. Maar wat als die uitvalt? Moeten we dan 10 km verder gaan? Is dat nog normaal? Fernand S.

Gat in je hand

Het is een kwalijke evolutie dat steeds meer bankautomaten verdwijnen. Cash geld is om vele redenen echt nodig. Het is vooral een middel om je geld te beheren. Mensen met een gat in hun hand, grijpen makkelijker naar de creditcard of bankkaart. Met cash hou je dat beter in de hand. Op is op. Bovendien kan de overheid je uitgaven ook controleren en dat lijkt me geen goed idee. Erik Braeken

Waarde leren kennen

Cash geld kost veel om te drukken, bewaren, verdelen en houdt gevaren in zoals diefstal. Digitaal betalen is handig, maar je geeft hiermee je privacy uit handen. Toch blijft cash nodig, o.a. om je (klein)kinderen de waarde van geld bij te brengen. Cash is tastbaar, digitaal zijn het maar wat cijfertjes. Paul Van Herck

Geen vertrouwen meer

Ik vind internetbankieren – ik ben 86 – een uitkomst, maar voor veel leeftijdgenoten ligt dat anders. Ik stop mijn (klein)kinderen graag af en toe wat cash toe, maar bij mijn bank raak ik daar quasi niet aan. Toen ik belde om een groter bedrag af te halen als cadeau voor mijn kinderen, kreeg ik te horen dat ik het uit de muur moest halen. Ik heb dit een week lang gedaan om aan het hogere bedrag te raken; om nadien te constateren dat daarvoor kosten werden afgehouden. Mijn vrijheid wordt me ontnomen om met mijn eigen geld te doen wat ik wil, terwijl ik door de banken en fiscus gecontroleerd wordt alsof ik een misdadiger ben. Na deze voor mij negatieve ervaring is het vertrouwen zoek en ben ik van plan maatregelen te nemen. G.D.

Wanneer ik contant geld nodig heb, haal ik het af aan de kassa van de supermarkt. Dat is volledig gratis. Dirk K.

Commentaar? Een suggestie? Informatie die je met andere lezers wil delen? Deze pagina’s zijn er voor jou. Aarzel dus niet om ons te contacteren via redactie@plusmagazine.be of per brief aan Plus Magazine, Raketstraat 50, 1130 Brussel. Je brief kan worden ingekort. En op jouw vraag, vermelden we enkel je initialen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content