Goodwood revival A Very British Way of Life

Heel wat onderdanen van Her Majesty the Queen onderhouden een excentrieke band met het verleden. Ook als het om autoraces gaat. In september doen ze hun prachtige bolides blinken, kleden ze zich volgens de mode van die tijd en trekken ze naar Goodwood voor de hoogmis van de retrolevensstijl.

Ze is jong, slank en groot en draagt een elegant hoedje met een voile, een bontcape en witte handschoenen zoals de modieuze dames in de jaren ’50. Haar partner, een onmiskenbare vijftiger, is een gentleman met grijzend haar gekleed in een pilotenuniform. Samen banen ze zich een weg door een massa lanterfanters die ook vintagekleding dragen in stijlen die van de jaren ’40 tot de sixties reiken. Ze begeven zich naar de paddocks – de heel bijzondere plek waar mannen en machines zich voorbereiden om het autocircuit op te rijden en zich te meten in epische races. Welkom op Goodwood Revival, dat ook dit jaar in september plaatsvindt, in een kasteel ten zuidwesten van Londen.

De sfeer is gewoon waanzinnig. Het voor oldtimers gereserveerde parkeerterrein staat vrijwel helemaal vol en is met 4.500 parkeerplaatsen al een attractie op zich. Op vraag van de organisatoren is bijna iedereen gekleed volgens de mode van de jaren ’40, ’50 of ’60. Een wedstrijd in elegantie: dames in sierlijke outfits wisselen af met legendarische minirokjes en witte laarzen – de symbolen bij uitstek van de sixties. Psychedelische hippies mengen zich vreedzaam tussen liefhebbers van vintage lederen rock-‘n-rollpakken. Jonge stelletjes in uniformen van de Royal Air Force komen de authentieke Spitfires en Hurricanes bewonderen die van de groene graspiste opstijgen.

De Slag om Engeland

Het kasteeldomein Goodwood, eigendom van de hertogen van Richmond, ligt verborgen in het mooie platteland van West-Sussex en was wellicht onbekend gebleven als hier eind 1940 niet de Slag om Engeland was uitgevochten. De kasteelheer zag hoe één van zijn weiden in een vliegveld voor een eskader jachtvliegtuigen werd omgetoverd. Het is vanaf deze piste dat Douglas Bader, de luchtheld zonder benen (want geamputeerd na een vliegtuigongeval in de jaren ’30), is vertrokken voor zijn laatste vlucht. Maar tussen twee missies door doodden de jonge gevechtspiloten de tijd met dolle races met hun sportauto’s.

Na de oorlog had de Royal Air Force het vliegveld niet meer nodig en Goodwood werd een autocircuit waar kampioenen het tegen elkaar opnamen. In 1966 kwam ook hieraan een einde. Het oude circuit werd verlaten en enkel nog gebruikt voor testritten. Tot de dag dat Lord March, de kasteelheer, weer met het verleden wilde aanknopen. Hij begon met een reeks festivals voor oldtimers en mooie mechaniek van vroeger. Ze kenden meteen veel bijval en dat succes gaat ieder jaar in stijgende lijn. Goodwood Revival krijgt in drie dagen 150.000 bezoekers over de vloer.

Feest voor nostalgici

Rockbands en militaire muziekkapellen zorgen voor een kakafonie van geluiden maar worden ook dan nog overstemd door het oorverdovende lawaai van de raceauto’s die van de paddocks naar het circuit snellen. Voor een echte koers tussen Maserati’s, Bugatti’s, Jaguars, Ferrari’s of Mustangs. Want laten we wel wezen: dit is geen banale demonstratie. De piloten nemen gevaarlijke risico’s, vlammen spuiten uit de uitlaatpijpen en drie dagen lang verscheurt het geraas van duizenden ontketende paardenkrachten de lucht.

Toch is dit lang niet de enige verrassing voor de bezoekers. De authentieke supermarkt uit de fifties met producten in de verpakkingen van toen is een feest voor fijnproevers en nostalgici. De winkeljuffrouwen zijn zelfs opgemaakt en gekapt zoals de Hollywoodsterren uit de jaren vijftig. De Spitfire Bar in een tent is de place to be voor een biertje of ander drankje, terwijl net ernaast gerockt wordt op muziek van een live band. Elders wacht – tot groot jolijt van de kinderen... en hun grootouders – een kermis uit de tijd van toen, met een authentieke paardjesmolen en ouderwetse attracties!

Vintageschatkamer

Wat verder blijkt een antiekmarkt een ware schatkamer te zijn: perfect gerestaureerde oude hutkoffers, kleding uit de goeie oude tijd, vintage handtassen... Specialisten in restauratie laten trots een Aston Martin zien die mooier glimt dan toen hij 60 jaar geleden de montageband verliet. Deze beauty van agent 007 en Sean Connery glanst en glimt onder het begerige oog van heren in tweedjasjes (wie het schoentje past, trekke het aan...). Een must is ook het Autosalon, een remake van de autobeurs in Earl’s Court in de jaren vijftig. Nog elders, in een art deco-gebouwtje, brengt een massa mensen in ouderwetse outfits en een collectie zeer zeldzame oldtimers ons helemaal terug in de decennia na de Tweede Wereldoorlog – een periode waarin alles mogelijk leek.

Het moet gezegd dat het dagelijkse gebruik (of minstens in het weekend) van eerbiedwaardig oude vehikels, in Engeland een ware religie en een massaal gedeelde passie is. In het Verenigd Koninkrijk staan bijna 600.000 oldtimers geregistreerd. Gepassioneerde liefhebbers koesteren de historische getuigen van beroemde merken die mee de geschiedenis en de economie van het land hebben bepaald: Jaguar, Austin Healey, Aston Martin, MG, Riley en zoveel andere namen die vandaag verdwenen zijn.

Schoon volk

Goodwood Revival krijgt elk jaar beroemdheden over de vloer die door hetzelfde virus zijn aangestoken. Nick Mason, de drummer van Pink Floyd (foto links boven), kruipt geregeld achter het stuur bij oldtimerraces. Norman Dewis, de nu 94-jarige legendarische testpiloot van Jaguar en een monument in de automobielgeschiedenis, bewijst hier dat passie geen leeftijd kent en mensen fit houdt. Hij is degene die in 1961 de eerste Jaguar Type E naar het salon van Genève bracht en die eerder nog (in 1953) het wereldsnelheidsrecord brak aan het stuur van een XK120.

Hij deed dat overigens op een stuk autoweg in Jabbeke. In die tijd beschikten de Engelsen nog niet over autowegen en dit stuk vlakke macadam – een perfecte rechte lijn naar Oostende – kon toen worden afgehuurd voor een recordpoging!

Sir Stirling Moss is bijna 85 en wordt beschouwd als de grootste Britse autocoureur aller tijden. Hij zal dit jaar op Goodwood het startschot geven voor de koers van de speelgoedwagens met pedalen. Lach niet, deze race wordt hier zeer ernstig genomen. De voertuigen hebben hun eigen paddock en de mama’s stellen hun spruiten op hun gemak. Die dragen trouwens beschermkleding zoals die gebruikt werd voor de 24 uren van Le Mans in de jaren ’50. De start wordt bovendien op ouderwetse wijze gegeven: op het afgesproken signaal snellen de kinderen weg om in hun kleine Austin (alle wagens zijn dezelfde) te springen. De deelnemende meisjes zijn al even fanatiek en laten tranen vloeien als ze verliezen. De bijna romantische sfeer, de passie die wordt doorgegeven, de liefde voor geschiedenis, de competitiezin, de vriendschap en de rivaliteit: heel deze cocktail laat bij de deelnemers onvergetelijke herinneringen na.

De retrolevensstijl, de hang naar muziek van de Beatles, ACDC en de Rolling Stones, het plezier in ouderwetse prullaria die weer trendy zijn geworden, de liefde voor de sensuele lijnen van legendarische auto’s en het lawaai van krachtige motoren: dat alles lijkt hier alle generaties te beroeren en samen te brengen. Misschien is dat wel het mirakel van dit bijzondere evenement.

TEKST EN FOTO’S: PAUL LORSIGNOL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content