Het Grote Nete-woud is een paradijs voor wie van puur natuur houdt. © Wendy Thys

Het beste van het Grote Netewoud

Voor wildbeken en idyllische waterkronkels hoef je niet altijd naar de Ardennen te trekken. In de Antwerpse Kempen zorgt de Grote Nete, een bijrivier van de Schelde, voor onverwacht fraaie landschappen, die in bijna totale stilte baden.

Een van de beste plekken om dit te ontdekken is het natuurpark Grote Netewoud tussen Geel, Mol, Balen en Meerhout. Dit gebied herbergt meerdere natuurreservaten langs de Grote Nete en een aantal bijriviertjes. Je wandelt er langs moerassen, bloeiende heidevelden, vochtige weiden, stuifduinen en drassige bossen. De vele knooppunten maken het natuurpark tot een waar wandelparadijs.

In een wedstrijd georganiseerd door Natuurpunt en de toeristische dienst van de provincie Antwerpen werd een van de tochten door het Grote Netewoud uitgeroepen tot Wandeling van het Jaar 2022. Het gaat om de luswandeling Scherpenbergen-Hutten (14 km). Ze begint en eindigt in het bezoekerscentrum van Natuurpunt in Meerhout, dat is ondergebracht in een knap gerenoveerde watermolen uit de 17de eeuw. De wandeling trekt vervolgens de natuur in, met onderweg verschillende rust- en picknickplekken.

Is 14 km te lang? Geen nood: met het knooppuntennetwerk kan je het parcours makkelijk inkorten of langer maken, voor de diehards.

Meer weten? Wandeling-van-het-Jaar-route, op natuurpunt.be/afdelingen/natuurpark-grote-netewoud of in het Natuurpunt bezoekerscentrum, Watermolen 7, 2450 Meerhout.

Het Grote Nete-woud is een paradijs voor wie van puur natuur houdt.
Het Grote Nete-woud is een paradijs voor wie van puur natuur houdt.© Ludo Belmans
Het Grote Nete-woud is een paradijs voor wie van puur natuur houdt.
Het Grote Nete-woud is een paradijs voor wie van puur natuur houdt.© Wendy Thys
Het Grote Nete-woud is een paradijs voor wie van puur natuur houdt.
Het Grote Nete-woud is een paradijs voor wie van puur natuur houdt.© pieterjan vervecken

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content