Het goede nieuws

Een gratis veiligheidsnazicht voor uw auto

In dit peperdure najaar is er toch één lichtpuntje. Van 3 tot 31 oktober kunt u een gratis veiligheidsnazicht van uw auto laten maken in één van de 2500 garages die deelnemen aan de actie. De organisatoren (Febiac, Federauto, Goca en het BIVV) noemen het de grootste autoveiligheidscampagne ooit. De garagist zal alle veiligheidsonderdelen van uw auto controleren, vooral de remmen, de banden, de schokdempers, de ruitenwissers en de lichten. U moet wel vooraf een afspraak maken. De check-up blijft puur informatief, al kan het voor uw eigen gezondheid zeker niet slecht zijn een versleten onderdeel te vervangen.

De lijst van de deelnemende garages is vanaf 3 oktober te vinden op de website www.denkaanuwgezondheid.be

Langer rouwverlof?

Zondag 2 oktober wordt de jaarlijkse Dag voor Alle Weduwen, Weduwnaars en Wezen. Voor de 10de keer vraagt het Beschermcomité dat we die dag een weduwe, weduwnaar of wees een hart onder de riem steken met een telefoontje, een kaartje, een brief of een bos bloemen. “We zijn ontgoocheld dat we niets meer horen over de verlenging van het officiële rouwverlof”, zegt voorzitter Erik Goemaere. “Wie een kind baart, kan weken vrij nemen maar wie zijn huwelijkspartner verliest moet het met drie dagen stellen.”

Het Beschermcomité pleit ook voor een gedragscode op het werk. “Want dat is een belangrijk onderdeel van een mensenleven.”

Info: tel. 09 226 11 21

De websites van de maand

www.cultuurweb.be: handig als u snel informatie over een tentoonstelling of een optreden zoekt. Helaas ontbreken de programma’s van de commerciële bioscopen.

www.flyingover.net: tot half oktober kunt u de vlucht van 17 zwarte ooievaars volgen op weg naar hun overwinteringsplek in Afrika. De vogels werden voorzien van een zendertje en twee ervan (Philippe en Mathilde!) komen uit de Ardennen.

www.koopfairtrade.be: bij ‘Waar winkelt u fair trade?’ en ‘Supermarkten’ leest u welke producten uit de eerlijke handel u in uw gewone supermarkt kunt vinden. Plus info over de Week van de Fair Trade (5-15/10).

De nieuwste nieuwe spelling

Op 15 oktober verschijnt de nieuwe editie van de Woordenlijst Nederlandse Taal, beter bekend als het Groene Boekje. Vanaf dan wordt de nieuwe spelling (ingevoerd in 1995) wat eenvoudiger. Onthoud deze hoofdregels:

Gedaan met de paardebloem! Woorden waarvan het eerste deel uit een dierennaam en het tweede deel uit een plantennaam bestaan, krijgen nu ook een tussen -n: paardenbloem, vliegenzwam, kattenkruid...

Ook een tussen-n in versteende uitdrukkingen. Oef: een paddestoel wordt eindelijk een paddenstoel en een dronkelap een dronkenlap.

Een hoofdletter voor alle volken. Tot nu toe gold de vreemde regel dat we volkennamen mét een land met een hoofdletter en volken zonder land met een kleine letter moesten spellen (eskimo!). Voortaan krijgen alle volkennamen een hoofdletter, dus ook de Azteken, Kelten, Joden en Apachen. Aanhangers van religies behouden de kleine letter: jood, rooms-katholiek, moslim, hindoe...

Engelse samenstellingen worden voortaan los of aaneen geschreven, maar nooit meer met een streepje.

Vijf kaarsjes voor Grande

Vijf jaar geleden verscheen het eerste nummer van Grande. Vandaag is dit magazine uitgegroeid tot het grootste reisblad van ons land met een mix van avontuurlijke reizen, haalbare bestemmingen voor iedereen en citytrips. Op 14 oktober verschijnt de speciale editie Best of Grande die de beste reportages van de voorbije vijf jaar bundelt (euro 7,90).

(econoom Philippe Defeyt en demograaf André Lambert)

Groeten moet in de Langestraat

Sinds 17 september nodigen borden in de Langestraat in Brugge u uit om ook wildvreemde voorbijgangers te groeten. Als het even kan met een opgestoken hand en een vriendelijk woord. Als dat u te ver gaat, mag het ook met een gewone goeiedag en een knikje. De Langestraat wordt daarmee de eerste groetstraat van België. De initiatiefnemers van buurtwerking Annabil haalden de inspiratie in Rotterdam. Ze zijn ervan overtuigd dat méér groeten leidt tot minder verzuring, een gezelliger sfeer en een hoger samenhorigheidsgevoel. “De eerste vijftig groeten zult u misschien negeren, maar wedden dat u na de éénenvijftigste wel teruggroet?”, zegt een enthousiaste Filip Lergsberghe, de voorzitter van de buurtwerking.

Vrijwilligers gezocht

Tele-Onthaal heeft een chronische behoefte aan nieuwe vrijwilligers voor het bedienen van zijn telefoondienst. Eind september starten nieuwe opleidingen voor kandidaten. Contact: % 09 2208292 en www.tele-onthaal.be

De Voedselbanken zoeken vrijwilligers die van 13 tot 19 oktober willen helpen bij het inzamelen van voeding. Uw opdracht? Twee uur postvatten aan de ingang van een Delhaize-winkel. Kandidaten kunnen zich melden via % 070 233670 of e-mail foodbanks@skynet.be

Begin oktober organiseert het Centrum ter Preventie van Zelfmoord een nieuwe opleiding voor kandidaat-vrijwilligers van de Zelfmoordlijn. Contact: % 02 649 62 05 of e-mail cpz@zelfmoordpreventie.be

Veilig chatten met uw SIS-kaart

Er werden al heel wat systemen bedacht om chatten, mailen en betalen via het internet veiliger te maken. Seniorennet is nog een stap verder gegaan. Deze populaire website heeft een chatbox en een forum geopend waartoe we alleen toegang kunnen krijgen via onze elektronische identiteitskaart (eID). De gewone chatboxen en forums blijven echter ook bestaan. Wie nog geen eID heeft, kan gewoon zijn SIS-kaart gebruiken. U moet wel beschikken over een kaartlezertje (euro 15, verkrijgbaar via Seniorennet), maar dat is ook nuttig voor andere toepassingen van de eID. Chatten met onze eID of onze SIS-kaart is volgens initiatiefnemer Pascal Vyncke de allerveiligste manier. Volgens hem gaat het om een wereldprimeur, want we hebben zelfs geen wachtwoord nodig. Dat kunnen we dus ook niet meer vergeten en evenmin kan het gekraakt worden. Met dit systeem kan Seniorennet bovendien mensen met minder edele bedoelingen, racisten en flauwe grappenmakers weren. Ook 45-minners krijgen geen toegang. Seniorennet is overigens één van de eerste websites die van staatssecretaris Peter Vanvelthoven het label Internet voor Iedereen gekregen heeft.

DE FOTO : Anders dan Bavo Claes

Op 30 september presenteert de 56-jarige Bavo Claes zijn laatste laatavondjournaal op de VRT. De ankerman stopt om allerlei redenen met werken. Heel anders is de keuze van Mick Jagger (61) en zijn kompanen van The Rolling Stones. Zij lijken actiever dan ooit. Hun nieuwe cd A Bigger Bang krijgt van overal lof toegezwaaid en de eeuwig jonge heren zijn ook gestart met een zogenaamd allerlaatste tournee, die pas volgende zomer eindigt in Europa. n

Ludo Hugaerts

“Tussen 2000 en 2004 daalde de activiteitsgraad van 50-minners met 1,6 %, die van 50-plussers steeg met 14,5 %”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content