HET GOEDE NIEUWS

Info: Regionaal Opbouwwerk Rimo, tel. 011 42 60 28

Info: tel. 02 548 95 91 en www.dorpopstap.be

Inwoners en gemeente ruimen samen op

‘De gemeente doet niets’ of ‘De burger neemt zijn verantwoordelijkheid niet meer’.

Om uit dit soort van steriele discussies te ontsnappen, voert de stad Beringen een één-op-éénactie met de bewoners van de wijk Steenveld. Deze wijk heeft veel last van zwerfvuil en verwaarloosd openbaar groen. Elke inwoner die daar zelf iets wil aan doen, krijgt gratis hulp van een PWA-er(één op één). Samen ruimen ze dan zwerfvuil en wildgroei in de openbare beplanting in een klein deel van de wijk op. Met de hulp van de Koning Boudewijnstichting werd gemeenschappelijk gereedschap aangekocht. Het groenafval wordt opgehaald en fijngehakseld door de gemeente, die ook 10.000 euro ter beschikking heeft gesteld voor nieuwe beplanting. De bedoeling is dat elk onderdeel van de wijk zo twee keer per jaar een grondige onderhoudsbeurt krijgt. Tot nu toe hebben de bewoners van dertig woningen al de handen uit de mouwen gestoken samen met een PWA-er.

Ik zet die gsm gewoon uit!

Het kan verkeren. Eerst was de gsm een leuk gadget. Men kon ons overal bereiken en zelf konden we maar niet genoeg bellen. Vandaag zijn we minder enthousiast. We hebben ondervonden dat het mobieltje een vervelende indringer kan zijn. Uit een onderzoek in opdracht van Center Parcs blijkt nu dat één Belg op vijf zijn gsm uitzet tijdens de hele vakantie. Omdat we het weer heerlijk vinden... niét bereikbaar te zijn.

Vijf lege dorpen op 21 september

In Veerle-Heide, Bottelare, Houwaart, Sint-Katrien en Reppel moet u op zondag 21 september al veel geluk hebben om iemand aan te treffen. Alle inwoners van deze vijf kleine dorpjes – samen zo’n 2100 mensen – worden die dag immers door De Lijn opgehaald om in het Brusselse PSK een concert van het Festival van Vlaanderen bij te wonen.

Het is het derde jaar dat de vereniging Dorp Op Stap een dergelijke actie opzet met als doel de cultuurbeleving te democratiseren en te laten doordringen tot de kleinste landelijke gemeenschappen.

Allemaal zestigers!

Als u in de komende maanden zestig wordt, is er helemaal geen reden om depressief te zijn. Een heel aantal beroemde sterren blaast dit najaar zestig kaarsjes uit en allemaal blaken ze nog van energie en creativiteit. Mick Jagger werd al op 26 juli zestig, Robert De Niro is het sinds 17 augustus, de Pink-Floydfans onder u weten dat Roger Waters dezelfde leeftijd haalt op 6 september. Hij wordt o.a. gevolgd door Julio Iglesias (23 september), Paul Van Himst (2 oktober), Catherine Deneuve (22 oktober), Marlène Jobert (4 november), Salvatore Adamo (1 november), Keith Richards (18 december) en Jan De Wilde (1 januari 2004).

Wordt het niet tijd dat je alleen gaat wonen?

In België zijn jonge vrouwen gemiddeld 23,8 jaar wanneer ze het ouderlijke huis verlaten, jonge mannen 25,8 jaar. Dit neemt echter niet weg dat we allemaal jongeren kennen die tot hun dertigste (en langer) bij hun ouders blijven wonen. In Groot-Brittannië heeft een onderzoek aan het licht gebracht dat ouders gemiddeld 4000 euro aan hun volwassen kinderen geven om hen te stimuleren eindelijk alleen te gaan wonen. Van deze gouden handdruk dient 2500 euro opdat zoon- of dochterlief een flat of woning kan huren of een lening voor de aankoop kan afsluiten. 1500 euro gaat naar meubilair en inrichting. Eén vierde van de ouders zegt zelfs dat ze de voorbije twee tot drie jaar niet met vakantie zijn geweest om dat bedrag bij elkaar te sparen.

A Ludo Hugaerts

Vlaanderen heeft nu één centraal meldpunt voor gevallen van ouderenmishandeling: % 09 360 33 66

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content