Hij: “Ik wou niet hetzelfde meemaken als mijn ouders” Zij: “Ik gun hem zijn vluchtheuvels”

20 jaar geleden beleefden Patrick Praet (44) en Bernadette Van Helleputte (39) uit Drongen hun liefde op het eerste gezicht. Drie jaar later zijn ze getrouwd. Vandaag hebben ze een dochter van 15 en twee zoons van 13 en 4 jaar oud. Hij heeft een agentuur in herenkleding en zij is kinesitherapeute. Hun geheim? Elkaar vrij laten ademen.

Bernadette: “Patrick heeft honderd en één hobby’s (vooral sportieve), is workaholic en doet ook nog dienst als reserveofficier bij de marine. Toen ik hem leerde kennen, voelde ik meteen dat hij niet zou overleven in een relatie waarin ik hem alleen voor mezelf opeiste. Dus gun ik hem zijn vluchtheuvels, want dan weet ik hem gelukkig. Hij zal zich echter bewust inhouden voor mij. Hij zou geregeld wekenlang kunnen varen als navigatieofficier, maar dat doet hij niet. In het begin had ik ook de neiging mijn irritaties op te kroppen. Als ik erover zou praten, zouden we echt ruzie krijgen, vreesde ik. Patrick begon er dan zelf over. Hij voelt perfect aan wanneer er iets scheelt.”

Patrick: “Ik ben een zoon van gescheiden ouders. Ik heb altijd gezworen dat ik mijn kinderen nooit zou aandoen wat ik heb meegemaakt. Tegelijk waardeer ik de vrijheid die ik van Bernadette krijg en vind ik het tof wanneer zij een paar uurtjes met haar vriendinnen gaat bijpraten. Berna-dette heeft me ook geleerd dat te veel ambitie hebben gevaarlijk kan zijn. Dankzij haar ben ik minder hooi op mijn vork gaan nemen en meer tijd in ons gezin gaan investeren. Toen ze me een droomjob in Frankrijk aanboden, heb ik die geweigerd. omdat ik heel nuchter besefte dat dit het einde van ons huwelijk had betekend. Bovendien heeft één van onze kinderen een opvoedingsprobleem, dat enorm veel energie vraagt. Ik heb nu ook ervaren dat dit ons dichter bij elkaar brengt. Het maakt bij ons beiden heilzame emoties los.”

Precies een jaar geleden werden Patrick en Bernadette het slachtoffer van een zwaar ongeval met een nachtbus die op weg was naar een ski-oord.

Bernadette: “Hoewel hij zelf vrij zwaar gewond was, is Patrick eerst naar mij gaan zoeken om me uit de wrakstukken te bevrijden. Plotseling besefte ik welke kracht de liefde biedt om te overleven. Onze relatie is hier zeer versterkt uitgekomen.”

Patrick: “Ik heb toen wekenlang in een ziekenhuisbed in de living gelegen. Ik zag Bernadette en de kinderen bezorgd rondlopen en voelde onze band bijna tastbaar. Ik was apetrots!”

Karima Amrous en Ludo Hugaerts – Foto’s Eddy Vangroenderbeek

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content