Hulpmiddelen die het leven makkelijker maken

Het zal u maar overkomen: u voelt zich kerngezond en plots is er dat ongeval, of de ziekte die bepaalde bewegingen of handelingen bemoeilijkt. Gelukkig bestaan er heel wat hulpmiddeltjes die ervoor zorgen dat u zelfstandig blijft.

Een slippertje over een losliggend tapijt en u breekt een heup. U hebt reuma die het steeds moeilijker maakt om de dop van een fles te vijzen of de knopen van uw hemd door het knoopsgat te murwen. Of uw rugpijn maakt het haast onmogelijk om de veters van uw schoenen vast te knopen. Het zijn situaties die u misschien bekend voorkomen omdat u er zelf mee te maken hebt (gehad) of omdat u iemand in uw familie of omgeving helpt. Maar hebt u al eens nagekeken of er geen hulpmiddelen bestaan?

Baden in alle veiligheid

Meestal zijn er wel mensen in de omgeving te vinden die een handje willen toesteken wanneer iets moeilijk gaat. Maar als er nu één plaats is waar we liever niet geholpen worden, dan is het in de badkamer. En laat dat nu precies de plaats zijn waar een slippertje gauw gemaakt is!

Qua veiligheid is het neusje van de zalm uiteraard een instapbad. Het Bella Vitabad van Duscholux (foto p. 84) bezit onder meer geïntegreerde armleuningen en een ruim standvlak bij de opening. De Twinline 170 en 180 van Artweger combineren dan weer het gemak van een instapbad met het comfort van een douche.

Wenst u deze forse investering niet te doen, dan zijn er andere, wat eenvoudiger oplossingen zoals een antisliptapijtje, stevige handgrepen langsheen het bad – om tegen de muur te bevestigen of om op de vrije badrand vast te klemmen – en een opstapje om makkelijker over de hoge badrand te stappen.

Voor sommigen is het bad net iets te diep om te gaan zitten en nog meer om er opnieuw uit recht te komen. Dat euvel kan verholpen worden door een zitbad. Maar vindt u dat een te ingrijpende verbouwing of wilt u blijven genieten van uw ligbad, dan kunt u in uw klassieke bad makkelijk een zitje plaatsen. Ze bestaan in vele maten, kleuren en diverse hoogtes, zowel om met zuignappen in het bad te zetten als om aan de randen van het bad te hangen.

Opgelet in douche en toilet

U voelt meer voor een echte douche? Die biedt het voordeel dat u hem gelijk met de grond kunt (laten) bouwen, zodat u het opstapje vermijdt. Kies voor ruime deuren zodat u er makkelijk een stoeltje in kunt plaatsen of er met een rolstoel in rijden. Er bestaan ook tal van douchezitjes die losstaand of aan de muur bevestigd worden. Onder meer het Belgische bedrijf Anvarex heeft zich een stevige reputatie opgebouwd met het aanpassen van badkamers met een douche die op uw specifieke noden worden afgestemd.

Ook voor het toilet bestaan er tal van aanpassingsmogelijkheden zoals een ring die u op de bril kunt plaatsen en die het toilet met 5 tot 15 cm verhoogt of frames en beugels om makkelijker recht te raken.

Trap op, trap af

Dat trappenlopen lastig begint te worden, hoeft geen reden te zijn om uw vertrouwde woning te verlaten. Tegenwoordig kan op elke trap een lift geplaatst worden en bij veel van deze trapliften is de stoel opklapbaar zodat de trap ook nog gewoon kan worden gebruikt. De meeste trapliften worden aangedreven door een batterij zodat u bij een stroomonderbreking toch probleemloos de trap op en af kunt. Omdat elke trap verschillend is, kan een prijs pas berekend worden voor een specifieke trap. Vraag daarom altijd eerst een vrijblijvende prijsofferte. In bepaalde gevallen voorziet de overheid een financiële tussenkomst voor de installatie van een traplift.

Hebt u te maken met een tijdelijk probleem en vindt u een traplift installeren een veel te drastische ingreep, dan wordt het hele meubilair van de slaapkamer naar de gelijkvloerse verdieping versleept om daar een slaapplek te voorzien. Vaak biedt een ziekenhuisbed dan belangrijke voordelen. Zo’n bed kunt u huren bij uw mutualiteit, in mediotheken en thuiszorgwinkels. Neem contact op met uw ziekenfonds of kijk in de Gouden Gids onder de rubriek 5605 (Bandagisten).

Maar er bestaan ook hulpmiddelen voor in een gewoon bed: blokken om het bed hoger te maken, een touwladder die aan het voeteneinde wordt vastgemaakt om het rechtkomen te vergemakkelijken, een ruggensteun, een aangepaste nachttafel die toelaat te lezen of te eten in bed en een dekenboog om te beletten dat de dekens doorwegen op pijnlijke benen.

Kleine dingen die het verschil maken

Een handletsel, reuma of artrose in de handen kan kleine, dagelijkse handelingen soms behoorlijk moeilijk of pijnlijk maken. Sommige van die dingen zijn zelfs even handig voor iemand die geen problemen heeft maar die zijn handen zo weinig mogelijk wil belasten. Wie sukkelt nooit om een tube tandpasta behoorlijk leeg te knijpen, om het deksel van een bokaal open te draaien of de dop van een fles te draaien? Voor gebruik in de keuken zijn er talloze handige hulpmiddelen in de handel zoals aangepast en/of uiterst licht bestek, bekers, borden met een verhoogde rand of een rand die op om het even welk servies kan geplaatst worden (zodat het eten niet wegschuift als u verplicht bent met één hand te eten), antislipmatten, een rasp, een schilmesje of een spatel met een ergonomisch handvat, zelfopenende scharen, een handig hulpje om een tetrabrik of een blikje open te maken. En wat als de waterkoker vol heet water te zwaar is om zonder gevaar op te tillen? Dan schaft u zich een kantelsysteem aan waarop u de waterkoker veilig kunt bevestigen.

Ook bij het aankleden is een beetje hulp soms meer dan welkom. Zo kan een knopenhaak makkelijk zijn om uw knopen dicht te maken en hebben elastische schoenveters het voordeel dat u ze niet telkens open en dicht hoeft te doen. Er bestaan ook hulpmiddeltjes om het aantrekken van een vest te vergemakkelijken of om kousen aan te trekken.

Schrijven kan moeilijk worden voor wie geen goede grip meer heeft op een pen. Misschien is de iets dikkere reumapen dan een oplossing. Of dreigt pijn in uw handen u ertoe te dwingen uw hobby zoals kaarten of in de tuin werken te moeten opgeven? Ook daar is al lang wat op gevonden! Het gamma hulpmiddelen is zo uitgebreid dat we het u onmogelijk volledig kunnen voorstellen. Loop als u een probleem hebt, zeker eens langs in een thuiszorgwinkel of mediotheek! n

Liften: n Stannah: 0800 95 950, info@stannah.be n ThyssenKrupp Monolift: 0800 94 365, info@monolift.be n Coopman: 056 35 85 85, comfortlift@coopman.be Badkamers: n Anvarex, 056 72 27 00, info@anvarex.com n Duscholux, 02 715 20 80, info@duscholux.be

Leen Baekelandt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content