Iedereen in het groen

Dat in de natuur vertoeven goed is voor je gezondheid, staat inmiddels buiten kijf. En we doen het steeds vaker. Op heel veel verschillende manieren. Drie natuurliefhebbers vertellen hoe zij verbinding zoeken met de natuur.

De tijd dat wandelen, vogelspotten, tuinieren, bosbaden,... – in de natuur vertoeven, dus – voorbehouden was voor zogenaamde geitenwollensokken ligt ver achter ons. Deze groene trends zijn niet meer weg te denken.

MOESTUINIEREN EN VOLKSTUINJES. Je eigen groenten verbouwen zit al een tijdje in de lift, maar corona heeft het fenomeen van de volkstuintjes zowat doen ontploffen. In sommige wijken zijn de wachtlijsten zo lang, dat volkstuinders in spe zich (voorlopig) niet meer kunnen aanmelden. “Zeker in stedelijke gebieden is de vraag naar volkstuintjes fel gestegen. De nieuwe moestuiniers zijn voornamelijk jonge mensen die begaan zijn met de natuur en die hun kinderen bewust willen maken van waar ons eten vandaan komt. Het is een vrij goedkope hobby, het is gezond en goed voor de sociale cohesie. De perfecte bliksemafleider tegen stress”, aldus Jan Desimplaere, voorzitter van Tuinhier vzw.

VOEDSELBOSSEN zijn relatief nieuw, maar aan een opmars bezig, geruggesteund door onderzoeksinstellingen en de overheid. Voedselbossen zijn door de mens ontworpen bossen, waarbij zoveel mogelijk eetbaar is. Het ideale voedselbos is een combinatie van voedselproductie, natuurwaarde en beleving. Vlaanderen telt intussen zo’n 150 voedselbossen, waarvan de meeste zich nog in een beginstadium bevinden. In Diksmuide, Sint-Truiden en Nokere kan je ontdekken hoe een volwassen voedselbos eruitziet.

KAMERPLANTEN. Je hoeft niet per se naar buiten om je in de natuur te begeven. Met kamerplanten haal je de natuur gewoon in huis. En dat doet de jonge hippe stadsbewoner massaal – hashtag plantlover. Net als interieurtrends bestaan er ook kamerplanttrends. In 2022 staan de monstera, de calathea en de eurphorbia erytrea hoog op het verlanglijstje. Sommige variëteiten van die eerste gaan voor meer dan 1.000 euro over de toonbank van het tuincentrum. Extra milieubewuste plantenliefhebbers halen hun planten in een plantenasiel, waar er ook steeds meer van zijn.

VOGELSPOTTEN. De vogelspotterscommunity is de voorbije jaren fel verjongd en vervrouwelijkt. Ook het vogeltelweekend van Natuurpunt lokt elk jaar meer tuinvogelspotters. Begin dit jaar telden 49.037 vogeltellers 886.198 vogels. Vogels spotten combineert volgens kenners ontspanning met verrassing. Wie een vogel wil zien, moet letterlijk tot stilstand komen en zich focussen op het hier en nu. Bovendien gaat de hobby vaak gepaard met een fikse wandeling in een groene omgeving.

Meer weten? www.plusmagazine.be/groenalsmedicijn, www.plusmagazine.be/bosbaden, www.plusmagazine.be/vogelspotten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content